Na přednášce o zodpovědném kapitalismu vystoupí nositel Nobelovy ceny míru

12.01.2012 | , Univerzita Tomáše Bati
STUDENT


Druhá z cyklu baťovských přednášek na téma Zodpovědný kapitalismus proběhne 30. ledna 2012 v Praze. Hlavním hostem akce, kterou pořádá nadace The Bata Shoe Foundation ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně (UTB), bude nositel Nobelovy ceny za mír prof. Muhammad Yunus z Bangladéše.

Projekt Zodpovědný kapitalismus byl poprvé představen v kanadském Torontu v únoru 2010 vystoupením Ratana Taty, předsedy indického konglomerátu Tata Sons. Přednáška profesora Yunuse v Praze je již druhou v řadě. U zrodu celého cyklu stála paní Sonja Baťová,“ uvádí rektor UTB prof. Petr Sáha. V rámci cyklu budou každoročně po dobu deseti let probíhat střídavě v Kanadě a v České republice přednášky vybraných významných osobností. Podstatou cyklu je připomenout si odkaz Tomáše Bati a jeho syna Tomáše Bati juniora, kteří byli přesvědčeni o tom, že podnikání má sloužit veřejnosti, ekonomickému rozvoji a zlepšování životních podmínek. S ohledem na to byl vybrán i hlavní řečník úvodní přednášky v Praze: profesor Yunus zasvětil svůj život úsilí o ekonomický a společenský rozvoj v chudých oblastech Bangladéše. V roce 1976 založil banku Grameen, která se specializuje na poskytování mikroúvěrů. Dnes poskytuje úvěry více než 8 milionům osob, především zemědělcům a ženám.

Program dne bude mít dvě části: od 14.00 do 15.30 proběhne v paláci Žofín veřejná debata, jíž se kromě profesora Yunuse zúčastní také člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Dlouhý a ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Od 19.00 do 21.30 pak v Rytířském sále Senátu České republiky proběhne přednáška prof. Yunuse pro pozvané hosty.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT