Smutný příběh jediné chyby

13.01.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V dnešní společnosti jsme každý odpovědný v plné výši za své skutky a jednání. Zanedbáním maličkosti se může mladý člověk doživotně odsoudit k splácení jediné chyby.

Příběh o jednom studentovi, který se stal a stane se ještě tolikrát, by pro nás mohl být poučením, že zanedbáním maličkosti se doživotně odsuzujeme k splácení jediné chyby jednoho večera a přitom stačilo jenom zaplatit povinné ručení.

Jediná chyba

Žil byl jednou jeden student na malém městě a neodlišoval se nikterak od ostatních studentů a přátel, které známe. Měl své starší auto, se kterým jezdil na všechny akce v okolí, na festivaly, tábořit apod., vždy si dával pozor, aby neřídil opilý nebo v kocovině a čas od času si přivydělával brigádami jako všichni ostatní. Rok se s rokem sešel a měl jako každoročně uhradit povinné ručení za 1.800,- Kč na své postarší auto. Bylo před vánoci, brigáda v listopadu nevyšla, tak ho chtěl uhradit až po splatnosti během ledna.

V polovině ledna bez povinného ručení vezl několik kamarádů z noční akce, cesta byla namrzlá a kluzká, dostal smyk a naboural do protijedoucího auta. Kamarádům se naštěstí nic nestalo, alkohol u něho přivolaná hlídka nenaměřila, avšak řidič z protijedoucího auta musel být několik týdnů hospitalizován pro poranění v oblasti páteře.

Čtěte také
Povinné ručení se vám může velmi prodražit
Povinné ručení on-line ušetří čas i peníze
Nejlevnější povinné ručení je to, které si platíte

Náhrada škody

O několik měsíců později mu přišel do schránky závěrečný účet. Bez povinného ručení byl povinen nahradit v plné výši škody na nabouraném vozidle, jenž se vyšplhala s ohledem na značku auta k jednomu milionu, zároveň byl povinen zaplatit zdravotní pojišťovně náhradu léčení řidiče z nabouraného auta. Řidič nabouraného auta byl vysoce postavený manažer, jenž soudně začal vymáhat po studentovi bolestné a náhradu za ušlou mzdu vzhledem k hospitalizaci.

Konečný účet se všemi poplatky a soudními výlohami se vyšplhal na jeden a půl milionu. Splátkový kalendář mu povolen nebyl a jeho rodina neměla prostředky na úhradu dluhu. Časem začali přicházet první exekuční příkazy a život jednoho mladého člověka byl odsouzen na doživotní splácení dluhu na základě jediné chyby. Přitom stačilo pouze uhradit pár stovek na povinném ručení, které by veškeré výše uvedené výdaje pokryly, na místo toho zbyly pouze oči pro pláč.

Alkohol a drogy

Pro případ, že by povinné ručení měl, ale zjistilo se, že řídil pod vlivem alkoholu, či drog, dopadnul by velice obdobně a byl povinen hradit statisíce, kam se jen podívá, dokonce by mu hrozilo i správní a trestní stíhání.

V dnešní společnosti jsme každý odpovědný v plné výši za své skutky a jednání, i jediná, byť mladická chyba nás může stát celoživotní trápení, které bychom si mohli ušetřit, kdybychom si své záležitosti náležitě spravovali. Ano, vše je o štěstí a někdy to vyjde, ale je lepší, být na vše připraven a nepodceňovat náhodu.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT