Nastal mediální humbuk kolem Městské knihovny v Praze, víte proč?

18.01.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Že rok 2012 nebude pro knihovnu nejbohatším ukazují opatření a stanoviska, která zaujala k faktům, že se finanční krize v určitém podání zase blíží. Co se změní v blízké době? Co bude lákat a co naopak nepotěší?

Víte, co se děje?

Knihovna si nachystala pro své čtenáře několik novinek. Nejsou však pouze pozitivní a potěšující… Že rok 2012 nebude pro knihovnu nejbohatším ukazují opatření a stanoviska, která zaujala k faktům, že se finanční krize v určitém podání zase blíží. Co se změní v blízké době? Co bude lákat a co naopak nepotěší?

Začněme pobočkami

Změní se provozní doby a také počty poboček. Buďme optimističtí a začněme pozitivy… Provozní doby poboček se někde zkrátí a jinde prodlouží, nejvytíženější místa jako je Ústřední knihovna, Opatov a Smíchov nás mile překvapí též v pondělí odpoledne! Na druhé straně však stojí zkrácení provozních dob u maličkých knihovniček. Změnu pocítíme od března 2012. Velmi nemilé je to, že kvůli zeštíhlujícím opatřením budou muset být některé pobočky zcela uzavřeny! V současnosti už známe adepty. Stali se jimi... Chmelnice, Vršovice, Letná, odd. pro dospělé, Pankrác, odd. pro dospělé, Cibulka, odd. pro dospělé. Důvody jsou vcelku logické – tyto pobočky mají ve své blízkosti další pobočky, ke kterým je poměrně snadný a rychlý přístup.

Obávané poplatky

Není to tak zlé! Roční registrační poplatek se nemění! Zůstává na své původní částce 60 Kč a děti do 15 let mají knihovnu stále zdarma. Dejte si ale pozor na zpozdné nebo zničení či dokonce ztrátu knihy! Zde se částky nemile zvýšily. Hlavně cenový nárůst ztrát a zničených knih nepotěší. Další mínus pro čtenáře – zpoplatnění blokací. Každá blokace by měla od března stát tolik, co rezervace, jejíž cena se stanovila na 10 Kč za knihovní jednotku. Peněžitá náhrada škody na knize byla určena na 370 Kč! Zpozdné 5 Kč za den… K dispozici bude mít každý čtenář pěkný nový knihovní řád s účinností od 1. 3. 2012, kde se dozví podrobnější ceník a práva a povinnosti. Kompenzací tohoto jevu se má stát půjčování a vracení knih na kterékoliv pobočce, vybraná kniha tedy bude převezena tam, kde ji bude čtenář potřebovat. Název služby se zatím prezentuje jako: „Půjčte si tam, kde potřebujete“.

Knihovna štíhá jako proutek

Zeštíhlování se bude týkat dále i nákupu knih do fondu, nejvíce se to dotkne časopisů, hudby a dalších typů dokumentů. Naopak se škrty vyhnou dětské a naučné literatuře, takže ani studenti by neměli být ochuzeni! Knihovna se údajně bude snažit hledat i alternativní cesty ke knihám a to například formou darů, e-knih půjčovaných prezenčně, bude vymýšlet nové služby pro zlepšení dostupnosti titulů…

Ale aby knihovna neskončila jako anorektička, zavedla opatření proti přílišnému hubnutí. Pobočka Břevnov dostane nový kabát, včetně nových interiérových vylepšení, díky kterým si čtenáři budou moci více pohovět.
Lužiny čeká velká rekonstrukce, tudíž plánovaná uzavírka se chystá na jeden a půl roku s tím, že čtenáři budou odkázáni na blízké Stodůlky, kde se tím pádem rozšíří provozní doba. Těšit se můžeme na novou multimediální službu, která konec konců nakonec stejně potěší.

Den pro výměnu knih…

Máte doma knížku, co už nebudete číst a chtěli byste ji poslat dál? Tak to určitě právě vy využijete Den pro výměnu knih! Aktivita, kdy se hledá čtenář těm knihám, které už byly přečtené, sešly se doma vícekrát nebo už je znovu číst netřeba.

Nezanevřeme na knihovnu

I přes nemilé zprávy, utahování opasků a úsporná opatření máme naši knihovnu rádi… Ona se dále bude snažit zpříjemňovat náš volný čas a naplňovat naše mozkovny informacemi. Z kulturních zážitků nás láká mimo jiné na Melody Makers, do kina, na výstavy, přednášky nebo na literární program v Domě čtení v Ruské ulici. Fanoušci fantasy a sci-fi se mohou zúčastnit podzimního CONiáše.

Zkusme doufat, že to štíhlé opatření nebude natrvalo!

Třešničkou na dortu v pozitivních zprávách se však stala následující novinka – v knihovně bude přístupné lidové 3D kino! Můžete se těšit na pěkně hmatatelné zážitky lepší než z multikin a jak to? To protože se knihovna s největší pravděpodobností zaměří také na studentské a experimentální filmy a na spolupráci s FAMU! Takže náročný i nenáročný divák si za přijatelný peníz přijde na své…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT