Zdravotní pojištění v roce 2012: Na pokuty je nově více času

25.01.2012 | , Finance.cz
DANĚ


Za nesplnění zákonných povinností vůči zdravotní pojišťovně hrozí OSVČ i zaměstnavateli uložení pokuty. Pro rok 2012 se prodlužuje lhůta pro uložení pokuty. Kdy lze pokutu uložit a v jaké výši?

Plnění zákonných povinností při odvodu zdravotního pojištění je důležité. Jinak se vystavuje OSVČ i zaměstnavatel riziku pokuty. Zaměstnavatelé musí plnit své zákonné povinnosti vůči všem zdravotním pojišťovnám, u kterých jsou pojištěni jeho zaměstnanci.

Prodloužení lhůty pro předepsání pokuty

Pro rok 2012 dochází k výrazné změně při předepisování pokuty. Zatímco v roce 2011 mohla zdravotní pojišťovna dle § 26 zákona č. 592/1992 Sb. uložit pokutu do jednoho roku ode dne, kdy se dozvěděla o nesplnění nebo porušení zákonné povinnosti, tak v roce 2012 tak může učinit až do dvou let. Spoléhat se na promlčení povinnosti je tedy nerozumné. Nejpozději lze pokutu ze zákona uložit do pěti let ode dne, kdy k nesplnění nebo porušení zákonné povinnosti došlo.

Živnostníci a pokuty

Každý živnostník i ostastní OSVČ jsou povinni oznámit své příslušné zdravotní pojišťovně zahájení a ukončení samostatně výdělečné činnosti do 8 dní.  Za nesplnění oznamovací povinnosti může dostat pokutu ve výši 10 tisíc Kč. Při opakovaném porušení povinností může obdržet pokutu až ve výši 20 tisíc Kč. V praxi OSVČ často zapomínají, např.:

  • Oznámit odchod do důchodu, pobírání mateřské nebo rodičovského příspěvku. Tyto skutečnosti jsou důležité, aby bylo zdravotní pojištění placené za pojištěnce státem.
  • Při současném výkonu samostatné výdělečné činnosti a zaměstnání určení hlavní výdělečné činnosti a případné změny během roku.

OSVČ má současně povinnost odevzdat příslušné zdravotní pojišťovně Přehled o příjmech a výdajích v řádném termínu – do jednoho měsíce po odevzdání daňového přiznání. Ve většině případeů je povinnost odevzdat daňové přiznání do 31. března. Povinnost odevzdat Přehled o příjmech a výdajích je tak do konce dubna (za rok 2011 do konce dubna 2012). V případě, že daňové přiznání živnostníkovi zpracovává daňový poradce, musí tuto skutečnost doložit své příslušné zdravotní pojišťovně do 30. dubna. Při nedodržení termínu pro odevzdání Přehledu může být uložena pokuta až ve výši 50 tisíc Kč. Výše pokuty se liší v závislosti na okolnostech (např. pokolikáté se tak stalo).

Pokuta pro zaměstnavatele až 400 tisíc Kč

Zaměstnavatelem pro účely platby zdravotního pojištění jsou všechny subjetky zaměstnávající zaměstnance. Ať už se jedná o právnickou osobu (s. r. o. nebo a. s.) nebo OSVČ-zaměstnavatele. Všichni zaměstnavatelé mají řadu zákonných povinností, jejichž nedodržení je důvodem pro předepsání pokuty.

1) Oznamovací povinnost
Za nesplnění oznamovací povinnosti může zdravotní pojišťovna udělit pokutu ve výši až 200 tisíc Kč. Při opakovaném porušení dokonce 400 tisíc Kč. Oznamovací povinnosti jsou uvedeny v § 10 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zaměstnavatel je povinen nejpozději do 8 dní od vzniku skutečnosti, která se oznamuje, provést u příslušné zdravotní pojištění oznámení.

  • Jedná se především o nástup zaměstnance do zaměstnání a jeho ukončení. Změnu zdravotní pojišťovny zaměstnancem. Další skutečnosti rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné (např. odchod zaměstnance do důchodu, jeho nástup na rodičovskou dovolenou…). O oznamovaných skutečnostech je potřeba vést evidenci. Při plnění oznamovací povinnosti sděluje zaměstnavatel jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo zaměstnance, případně jiné číslo pojištěnce.

2) Zasílání záznamu o pracovním úrazu
Všiechni zaměstnavatelé jsou ze zákona o veřejném zdravotním pojištění povinni zasílat zdravotní pojišťovně zaměstnance, kterému se stal pracovní úraz, kopii záznamu o pracovním úrazu. Za nesplnění této povinnosti může být uložena pokuta až 100 tisíc Kč. Pracovní úrazy je potřeba zasílat najednou, vždy jednou měsíčně. Vždy nejpozději do pátého dne následujícího měsíce. Tyto informace jsou pro zdravotní pojišťovnu nesmírně důležití. Jestliže totiž dojde k pracovnímu úrazu v důsledku nesplnění povinnosti zaměstnavatele při zajištění bezpečnosti práce, tak má zdravotní pojišťovna nárok na úhradu nákladů spojených s ošetřením zaměstnance. Někteří zaměstnavatelé se domnívají, že nezasláním záznamu se vyhnou úhradě nákladů. Není tomu tak. Zdravotní pojišťovny se stejně o protiprávním jednání zpravidla dozví. Oznamovací povinnost vůči zdravotním pojišťovnám mají totiž i zdravotnická zařízení, orgány Policie, státní zastupitelství či Městské úřady.

3) Zasílání Přehledů
Dalším nejčastějším prohřeškem zaměstnavatele je nezaslání Přehledu. Tento důležitý tiskopis je přitom potřeba za zaměstnance příslušné zdravotní pojišťovny zasílat každý měsíc. Za nedodržení této povinnosti může zdravotní pojišťovna uložit pokutu až do výše 50 000 Kč. Dalšími důvody jsou např. nespolupráce při provádění kontroly, nepoužívání stanovených tiskopisů. Při určování výše pokuty vychází jednotlivé zdravotní pojišťovny ze svého vlastního rozhodování. Záleží na četnosti provinění a dalších aspektech.

Článek vyšel původně na webu Firemnífinance.cz

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ