EK zahájil právní kroky vůči zemím porušujícím pravidla pro klece

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. ledna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes zahájila právní kroky proti 13 státům kvůli normám týkajícím se kvality klecí pro nosnice. Česká republika mezi nimi není. ČR naopak volá po tom, aby pravidla byla uplatňována všude v EU, tak jak by to od počátku roku mělo být.

Většina českých farmářů už do nových klecí investovalo množství peněz, což by je teď mohlo znevýhodnit vůči konkurentům, kteří tak neučinili. Podle středečních informací českých drůbežářů výměna klecí pro nosnice podle pravidel EU bude české chovatele stát přibližně 2,8 miliardy korun.

Procedury pro porušení práva však v EU nějakou dobu trvají. Komise nejdříve stát varuje, tak jako učinila dnes. Pak případně pošle odůvodněné stanovisko. Až následně, když stát adekvátně nereaguje, ho může pohnat před evropskou justici. U ní řízení může trvat i řadu let. Nakonec by státu mohla hrozit finanční sankce.

Na dotčených pravidel se EU dohodla už v roce 1999. Až do konce loňského roku ale měli zemědělci přechodné opatření, které jim mělo umožnit se na definitivní vstup norem v platnost připravit. Konkrétně jde například o velikost a kvalitu klecí.

Mezi 13 zeměmi je Polsko, z něhož do ČR mířilo v minulosti velké množství vajec. Ministerstvo zemědělství už předem varovalo, že se bude snažit s věcí něco dělat. Státní veterinární správa zakázala prodej už statisíců polských vajec, které pocházejí od nosnic z nevyhovujících klecí. Mluvčí EK Fréderic Vincent řekl, že se zdá, že Češi jsou zatím jediní, kdo takto postupují.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK