Lehké notebooky vhodné pro studenty: Seznamte se s ultrabooky

27.01.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V posledních měsících se na našem trhu objevily tzv. ultrabooky, tedy notebooky s velkým důrazem na nízkou hmotnost, tenkost a zároveň pevnost a výdrž na baterii – vhodné pro přenášení a schopné přestát i méně citlivé zacházení, tedy ideální právě na denní nošení na přednášky a cvičení.

Novinky s lákavými parametry

Na samotném sklonku roku 2011 přišly na náš trh hned tři novinky z oblasti ultrabooků: Lenovo IdeaPad U300s, Acer Aspire S3 a Asus Zenbook. Všechny tři mají hmotnost pod 1,35 kg a úhlopříčku 13,3 palce, přičemž Zenbook se prodává i v 11,6palcové variantě s hmotností 1,1 kg. Všechny tyto ultrabooky s výjimkou nejlevnější varianty S3 obsahují SSD disk, takže není třeba se obávat nízké rychlosti nebo ztráty dat z důvodu mechanického poškození harddisku při častém přenášení zapnutého počítače či jeho používání v dopravních prostředcích.

Ultrabooky se tak ukazují jako velmi vhodné zejména pro studenty, kteří je denně používají ve škole, v knihovně, v kavárně, doma, na koleji či v autobusu nebo vlaku při dojíždění. Jsou tenké, lehké, rychlé, mají odolný disk a slušnou výdrž na baterii (výrobcem udávaná od šesti do osmi hodin). S tím však ruku v ruce jde i cena, která už pro studenty moc příznivá není – od dvaceti do téměř pětatřiceti tisíc podle typu ultrabooku.

Vyplatí se vůbec oproti klasice?

Nabízí se otázka, zda se takový notebook při studiu vůbec vyplatí. Pokud si budete dávat pozor a nepotřebujete co největší rychlost, vystačíte si i s běžným HDD; notebooky s výdrží osm hodin seženete již okolo jedenácti tisíc korun; mnoho notebooků s úhlopříčkou 12,5 až 13,3 palce s hmotností pod 1,5 kg vyjdou na podobnou částku. Pokud chcete zkombinovat nízkou hmotnost, dlouhou výdrž na baterii a lepší procesor, dostanete se ale na nejméně patnáct tisíc. Je to sice stále o dost méně než cena nejlevnějších ultrabooků, ale v dlouhodobé perspektivě se může ultrabook vyplatit více; při svých parametrech přeci jen trochu pomaleji zastará.

Po pořízení notebooku toho s procesorem, hmotností nebo výdrží moc nenaděláte, ale pokud chcete notebook s SSD diskem a jejich dosavadní výběr se vám zdá příliš úzký, není téměř nic jednoduššího než výměna harddisku za SSD – počítejte ale s cenou několik tisíc korun v závislosti na objemu dat, výrobci a technologii. Na druhou stranu tím získáte nový externí disk z původního disku notebooku a v současné době jsou ceny externích pevných disků stále vysoko kvůli loňským povodním v Thajsku, které zastavily část produkce, a tak se výměna právě teď může vyplatit.

Ani tablet, ani netbook

Čerstvě se na českém trhu objevil i Asus Eee Pad Transformer Prime, kráčející ve stopách svého předchůdce – stejnojmenného až na ono Prime. Oproti starší verzi je tento tablet/netbook lehčí, tenčí a s delší výdrží. Samotný desetipalcový tablet váží jen o málo více než půl kilogramu, s dokem s klávesnicí 1,1 kg. Tablet nabízí výdrž dvanáct hodin, „netbook“ vzniklý po spojení s klávesnicí až neuvěřitelných osmnáct hodin. Uvnitř je samozřejmě SSD disk a celý stroj je odolný i díky pevnému šasi a použití technologie Gorilla Glass.

Pro někoho, kdo nepožaduje vysoký výkon a vystačí si s aplikacemi pro operační systém Android, ale potřebuje co největší mobilitu, je tak Transformer Prime ještě lepším řešením než ultrabook – a také levnějším. Verze s SSD o objemu 32 GB vychází včetně doku na necelých šestnáct tisíc korun. Pro vytíženého a často cestujícího studenta, který by stroj používal na zápisky, internet, film a hudbu, je tak velmi dobrým řešením.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT