Umíte anglicky? Naučte se i druhý jazyk!

08.02.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V dnešní době se předpokládá, že angličtinu ovládá nebo se ji učí téměř každý. Často to ale nestačí, vyžadována je i znalost druhého cizího jazyka. Nejoblíbenější je němčina, francouzština, španělština a italština.

Jaký jazyk k angličtině?

Jelikož je cizí jazyk dlouhodobá investice času i peněz, je důležité, abyste si určili, proč se jazyk vlastně učíte. Člověk by si měl druhý jazyk zvolit podle osobní preference, ostatních zájmů a zázemí, bude ho pak studium více motivovat. Pro nás Čechy je velmi důležitá němčina, především kvůli ekonomickým vztahům mezi Českem a Německem. Pokud rádi cestujete, asi víc využijete znalostí jednoho z románských jazyků. Francouzština je důležitá pro evropské styky, španělština je zase rozšířená především mimo Evropu. Italština je oblíbená kvůli své zpěvnosti, ačkoliv se jí mluví jen v Itálii. Čím dál tím oblíbenější pak také začínají být exotické jazyky. Pokud se ale takový jazyk chcete učit, zvažte, do jaké míry se vám taková časová a finanční investice vyplatí.

I vy se učíte jednomu z výše uvedených jazyků nebo se mu chcete učit? Efektivní metodou, jak si znalost jazyka zdokonalit, jsou jazykové kurzy v zahraničí. Nejen že investujete do svého vzdělání, určitě ale oceníte i kulturní stránku pobytů, jelikož poznáte rodilé mluvčí, jejich zemi a kulturní rozdíly. Třeba v nabídce společnosti ESL Jazykové pobyty si budete moci vybrat z kurzů různých délek, intenzit a úrovní a vaše ESL jazyková škola bude specializovaná přímo na jazykové kurzy pro cizince.

Němčinu uplatní většina Čechů v zaměstnání

Na kurz němčiny v Německu vyráží především ti, kteří vědí, že němčinu požaduje mnoho zaměstnavatelů. Kurzy němčiny jsou nabízené buď v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku. A podle čeho si vybrat, kam se vydat? Do Německa se vydejte, chcete-li poznat jednu z nejvýznamnějších evropských zemí. Pro kurz němčiny jsou oblíbená města Berlín, Mnichov, Kolín na Rýnem nebo Freiburg. V Rakousku zase najdete kromě významné architektury i krásnou krajinu, na kurz můžete jet třeba do Vídně nebo do Salzburgu. Překrásnou zemí je i Švýcarsko, na kurz se můžete vydat do Curychu. Pojedete-li do Rakouska nebo Švýcarska, připravte se na tamější nářečí, mluví se tam totiž hornoněmeckými dialekty, které se od spisovné němčiny do jisté míry odlišují.

Románskými jazyky se domluvíte především ve světě

Na kurz francouzštiny můžete vyjet kromě evropských destinací jako Francie, Monako nebo Švýcarsko třeba také do Kanady nebo na Guadeloupe, francouzština se zde ale od té evropské trochu liší, zvláště slangové výrazy jsou jiné. Španělsky se mluví především v Latinské Americe, kam se můžete vydat i na kurz španělštiny. Vybírat můžete ze zemí jako Argentina, Bolívie, Chile, Kolumbie, Mexiko, Peru, ale i Dominikánská republika, Ekvádor, Guatemala, Kostarika, Kuba nebo Panama. Italština je mírně znevýhodněná tím, že se s ní domluvíte pouze v Evropě. Kurz mimo Evropu vás většinou vyjde dráž, a to především kvůli nákladům na cestu. Poznáte však exotické destinace, ve kterých si můžete užít tepla v době, kdy u nás je pořádná zima.

Autor článku

Tereza Kaplanová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT