Nejvyšší čas na přihlášky na VŠ! Nevíte ještě, kam jít?

09.02.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pro přihlášky na většinu vysokých škol je uzávěrka 29. února, a váhající studenti tak mají už jen pár týdnů na rozhodnutí, kam všude si přihlášku podají. Pro váhající studenty máme pár užitečných tipů!

Teoreticky se můžete hlásit na neomezené množství vysokých škol, ale poplatky za přihlášku se obvykle pohybují mezi 400 a 600 korunami, a tak jich větší množství už provětrá peněženku. Stále se ale rozhodujete mezi větším množstvím škol a rádi byste počet přihlášek zredukovali třeba na dvě, nejvýše tři? Nabídneme vám pár rad, které by s tím mohly pomoci.

Nepropásněte dny otevřených dveří

Několik škol nabízí podobné programy a nejste si jistí, který z nich by vám sedl nejlépe? Není nic jednoduššího než využít možnosti se jít na školu podívat během dne otevřených dveří! Většina fakult je pořádá, stačí se podívat na jejich webové stránky a tyto informace najít. Během DOD si budete moci promluvit s vyučujícími i studenty, podívat se do učeben či laboratoří, vyslechnout si stručné přednášky a zúčastit se exkurzí.

Na druhou stranu na DOD zpravidla uvidíte školu tak, jak se chce prezentovat. Pokud spíš chcete předem tušit, jaké by mohla mít nedostatky, zkuste kontaktovat bývalé a stávající studenty a zeptat se jich, co považují za hlavní výhody a nevýhody dané školy a studijního programu.

Jdete na to odborně? Zkuste citační index

Plánujete už teď velkou kariéru v akademickém světě a chcete být členem instituce, která má jméno a respekt u nás i v zahraničí? Můžete zjistit, jak jsou publikace z vybrané školy a oboru citované. Nicméně tento přístup může fungovat spíše u zahraničních škol – pakliže se poohlížíte po studiu mimo ČR, může vám dost pomoci, ale u nás v mnoha oborech příliš významné rozdíly nenajdete.

Spíše než na množství citací se podívejte na tituly odborných časopisů, v nichž týmy dané fakulty publikují – tím získáte určitou představu o tom, kam by se jednou mohl dostat i váš článek, pokud byste rádi pracovali v oblasti výzkumu.

Jiné výhody různých škol

Jestliže jste se mezi několika univerzitami ještě nerozhodli díky studijnímu programu v oboru, městě či referencím dalších studentů, můžete se zkusit podívat blíž na jiné výhody, které vám studium na některé škole může přinést.

Mezi ně patří například nabídka výuky cizích jazyků. Při některých programech si můžete vybrat mezi angličtinou a němčinou, ale ne jinými jazyky; někde se setkáte ještě s francouzštinou, španělštinou či ruštinou. Málokterá fakulta (a někdy ani žádná na celé univerzitě) ale sama poskytuje třeba kurzy čínštiny nebo japonštiny, které se v současnosti v mnoha oborech velmi hodí.

Můžete se také podívat na možnosti výjezdů do zahraničí (ať už v rámci Erasmu a jiných velkých programů, nebo v rámci partnerství fakulty s jinou mimo Českou republiku), úspěchy v odborných soutěžích, příležitosti k pracovním stážím, výši stipendií (ubytovacích, prospěchových i dalších), možnosti ubytování na koleji a jiné aspekty studia, které člověka často nenapadne zkoumat před odesláním přihlášky, ale které se pak mohou ukázat jako poměrně důležité – a které by mohly být rozhodující i při výběru škol právě k podání přihlášek.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT