Správní rada vypíše výběrové řízení na generálního ředitele SŽDC

09.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v průběhu března vypíše řádné výběrové řízení na místo generálního ředitele. Rozhodla o tom dnes správní rada podniku. ČTK o tom informoval předseda rady Adolf Jílek. Nový šéf podniku by měl nahradit dosavadního pověřeného ředitele Pavla Habartu, který podle Jílka nesplňuje zákonné podmínky pro to, aby mohl tuto státní organizaci dlouhodobě řídit.

Rada dnes proto rozhodla i o tom, že bude schvalovat všechny zakázky nad 200 milionů korun a projekty financované z EU. Dokumenty SŽDC kromě Habarty bude podepisovat také nový náměstek pro provozuschopnost Bohuslav Navrátil, jenž pro to zákonné podmínky splňuje, řekl Jílek.

Habarta řídí SŽDC od října 2010, kdy vystřídal ve vedení Jana Komárka, který odstoupil na vlastní žádost.

Navrátil nastupil po personálních změnách v tomto týdnu, kdy Habarta odvolal dva ze svých čtyř náměstků. O místo přišli ekonomický náměstek Vladimír Filip a náměstek pro provozuschopnost Vojtěch Kocourek. Navrátil již náměstkovskou pozici ve SŽDC zastával, a to před rokem. Byl tehdy náměstkem pro strategii. "Po redukci počtu náměstků byl odborným poradcem v rámci ředitelství," řekl ČTK mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Funkce náměstka pro ekonomiku zatím zůstala neobsazena. Podle internetových stránek SŽDC je také doposud volná funkce náměstka pro provozování dráhy.

SŽDC vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železniční síť. Je také investorem výstavby tratí. Správa zaměstnává 18.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK