Kovohutím Příbram loni stouply tržby o 15 pct na dvě miliardy Kč

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Příbram 10. února (ČTK) - Společnost Kovohutě Příbram nástupnická loni dosáhla tržeb přes dvě miliardy korun, což představuje nárůst o více než 15 procent. Jde o druhé nejvyšší tržby v historii firmy, sdělil dnes ČTK marketingový manažer společnosti Miroslav Jarolímek. Údaje o zisku podnik nezveřejnil. V roce 2010 měla firmy tržby 1,75 miliardy korun.

Hospodářský výsledek podle Jarolímka odpovídá číslům z roku 2010, zlepšit se jej podařilo díky aktivitám všech divizí. Podnik loni vyrobil 40.000 tun olova a přes 13 tun drahých kovů, což bylo celkem meziročně zhruba o 4000 tun více.

Firma ekologicky zpracovala téměř 57.000 tun olověných odpadů a 1925 tun elektroodpadu, dohromady to byl meziroční pokles o 325 tun. Sběrné místo elektroodpadu v areálu hutě se za celý rok 2011 zaplnilo téměř 74 tunami vysloužilých elektrozařízení, v roce 2010 to bylo přes 51 tun.

"Výše tržeb je ovlivněna převedením určitých obchodů z klasického systému nákup-prodej na přepracování, kdy si rozhodující zákazníci sami dodají olověné baterie a odeberou pak hotové olovo," poznamenal Jarolímek. Hranici dvou miliard firma překročila ještě v roce 2007.

V historii hutnictví olova na Příbramsku, která se začala psát v roce 1311, podnik vyrobil téměř 1,6 milionu tun olova a více než 5217 tun stříbra. Do 70. let minulého století se olovo vyrábělo z primárních surovin příbramských dolů a v posledních desetiletích už jen recyklací olověných odpadů, zejména autobaterií. Při současném tempu výroby by se firma mohla podle Jarolímka dočkat dvoumilionté tuny olova někdy kolem roku 2025.

Stříbro podnik vyrábí také již jen recyklací. Výroba se takto eviduje prostřednictvím historických pramenů, knih, výrobních deníků a v posledních letech v rámci elektronických databází.

Kovohutě Příbram jsou zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu, výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků, zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů a odpadů elektrických a elektronických zařízení. Na vrátnici v Příbrami nepřetržitě vykupují od obyvatel olověné baterie a odebírají elektroodpad, tužkové nebo zinkouhlíkové baterie pro ekologickou recyklaci. Firma také vykupuje a recykluje odpady z autovraků, například autokatalyzátory, kabely, cívky či plošné spoje. Recykluje i polypropylen z olověných baterií a dalších odpadů.

Kovohutě jsou rovněž vydavatelem měsíčníku Xantypa, mají rozhodující podíl ve společnosti Galmet trade a na Slovensku vlastní dceřinou firmu Kovohuty SK.

mar jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK