Brněnská OHL ŽS plánuje letos další propouštění

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. února (ČTK) - Pětka českého stavebnictví brněnská OHL ŽS plánuje další propouštění. Loni přišlo o práci zhruba 400 jejích zaměstnanců, letos to bude zřejmě dalších 100 až 200. Koncem loňského roku zaměstnávala 1600 lidí. Vyplývá to z informací, které firma zveřejnila na svém webu. Firma tak reaguje na krizi ve stavebnictví.

Podle vyjádření generálního ředitele firmy Michala Štefla v podnikovém časopise OHL ŽS v posledních letech také klesají výnosy z 10,5 miliard v roce 2010 na devět miliard korun v loňském roce.

Jako jeden z důvodů poklesu výnosů Štefl zmínil úspory vlády v investičních programech. Dalším důvodem byla finanční krize v ČR a okolních zemích. "Naše společnost na to reagovala především orientací na zahraniční regiony, Balkán, Polsko a východní Evropu," uvedl Štefl.

OHL ŽS koncem loňského roku získala kontrakt v hodnotě 50 miliard korun. Bude stavět železnici na severu Ruska v lokalitě Obskaja - Salechard - Nadym včetně mostu přes řeku Ob. "V současné době probíhají jednání s českými a ruskými potencionálními subdodavateli a uzavírá se model financování, na kterém budou rovněž participovat banky obou zemí," uvedl Štefl.

Brněnská OHL ŽS se bude podle něj podílet i na některých mezinárodních projektech mezinárodního koncernu OHL International. Jde především o saúdskoarabský projekt vysokorychlostní železnice Mekka - Medina a projekt Marmaray, který propojí dosud oddělené části istanbulského metra a železniční sítě na evropské a asijské straně prostřednictvím tunelu vedeného pod Bosporskou úžinou.

Skupina OHL podle Štefla byla reorganizována z oborové na teritoriální. Brněnská část koncernu má na starost Evropu s výjimkou Španělska a země bývalého Sovětského svazu. "V podstatě jsme se shodli na následujících teritoriích: ČR, Slovensko a Maďarsko, Polsko, Ruská federace, Kavkaz a střední Asie, Balkán," uvedl Štefl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK