Ocenění Podnikatel roku 2011 získal šéf Kofoly Jannis Samaras

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Držitelem ocenění Podnikatel roku 2011 ČR se stal předseda představenstva a generální ředitel společnosti Kofola Jannis Samaras. Vítěznou trofej převzal ve středu večer v pražském Paláci Žofín z rukou ministra financí Miroslava Kalouska a Magdaleny Souček, vedoucí partnerky firmy Ernst & Young, která soutěž v ČR vyhlašuje od roku 2000. ČTK to oznámili organizátoři soutěže. Vítěz soutěže bude mít šanci utkat se o titul světového podnikatele roku v Monte Carlu

Titul Technologického podnikatele roku si odnesl předseda představenstva společnosti Tescan Jaroslav Klíma. Trofej Začínajícího podnikatele roku získal Marek Potysz ze společnosti Moje ambulance. V letošním roce byl udělen také titul Sociálně prospěšný podnikatel roku 2011, který obdržela Dolores Czudková z občanského sdružení Ergon - Chráněná dílna. Finalisty soutěže Podnikatel roku se vedle vítěze a Klímy stali Pavel Bouška ze společnosti BRIT - VAFO Praha, Miloslav Pavlas z Kovolisu Hedvikov a Kamil Vacek z firmy TCCM.

Samaras se narodil v Československu řeckým rodičům. Svého otce Kostase dodnes považuje za svůj hlavní podnikatelský vzor. V roce 1990 začali podnikat s dalšími třemi společníky Reném Sommerem, Tomášem Jendřejkem a Reném Musilou. Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě a ve svých sedmi výrobních závodech na čtyřech trzích zaměstnává téměř 2000 lidí.

Soutěže Ernst & Young Podnikatel roku 2011 se mohl zúčastnit vlastník nebo manažer společnosti s minimálně 25procentním vlastnickým podílem. Musí odpovídat za výkon své společnosti a být aktivním členem jejího nejvyššího vedení. Společnost musí existovat minimálně dva roky.

Soutěž Podnikatel roku byla založena společností Ernst & Young v USA v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a nyní se vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Držitelem titulu podnikatel roku 2010 byli bratři Adam, Mariusz a Valdemar Walachovi ze společnosti Walmark.

fd vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK