Transocean má vysokou ztrátu, asi chystá vyrovnání s BP

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston/Zug (Švýcarsko) 27. února (ČTK) - Americká společnost Transocean hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí s čistou ztrátou asi 6,1 miliardy dolarů (zhruba 114,1 miliardy Kč), zatímco o rok dříve ztráta činila 799 milionů dolarů (asi 14,9 miliardy Kč). Podle analytiků je zřejmé, že se firma připravuje na vyrovnání s britským energetickým koncernem BP, s nimž vede spor kvůli havárii v Mexickém zálivu z roku 2010.

Firma uvedla, že mimořádné náklady ve čtvrtletí dosáhly masivních 6,2 miliardy dolarů, což je v přepočtu 18,80 USD na akcii. Cena jedné akcie se na burze pohybuje kolem 50 dolarů. Tržby se o 14 procent zvýšily na 2,4 miliardy dolarů (asi 44,9 miliardy Kč).

Transocean je majitelem největší flotily ropných plošin na světě. Firma v roce 2010 pronajala koncernu BP ropnou plošinu Deepwater Horizon, ta ale kvůli prasklému vrtu explodovala a potopila se. Při havárii zahynulo 11 lidí, kvůli úniku ropy se z havárie stala největší ekologická katastrofa v dějinách Spojených států.

Transocean minulý týden oznámil, že pozastavuje výplatu dividend, aby si vylepšil finanční profil a cash flow. Firma je nucena odstavit některé své ropné plošiny, protože v reakci na ekologickou katastrofu regulační orgány zpřísňují požadavky na bezpečnost.

Firma si kvůli události, která se v Mexickém zálivu stala v dubnu 2010, dala ve čtvrtém čtvrtletí stranou asi miliardu dolarů. Zbývajících asi 5,2 miliardy dolarů jsou bezhotovostní náklady na tvorbu finanční rezervy. Přestože jde o vysoké částky, analytici čekali, že firma si připraví kolem tří miliard dolarů.

Akcie podniku dnes na burze v New Yorku vykazovaly růst o více než pět procent a dostaly se nad 53 dolarů za kus. Investory potěšilo, že náklady na chystané vyrovnání nejsou tak vysoké, jak se část z nich obávala, ale i to, že téměř dvouletý spor s BP se chýlí ke konci. Bez nákladů na vyrovnání je navíc hospodaření lepší, než trh očekával. Firma by měla zisk na akcii 24 centů, zatímco trh počítal s částkou 20 centů. Vyšší byly také tržby.

Transocean je americký podnik a hlavní kanceláře má v Houstonu. Před pár lety firma svůj daňový domicil přenesla do Švýcarska, kde oficiálně sídlí. Ropné plošiny a servis pro těžební firmy Transocean zajišťuje v pobřežních oblastech po celém světě, nejvíce ale u břehů Severní Ameriky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK