Lesy ČR podepsaly 94 smluv, na 23 území chystají nový tendr

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 28. února (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v minulých dnech podepsal poslední z 94 smluv z mnohamiliardového tendru na těžbu a lesní práce. Zbývajících 23 částí zakázky bylo zrušeno a podnik na ně chystá nový tendr tak, aby na nich vítězové mohli začít pracovat od začátku července. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi, obří tendr byl rozdělen na 117 jednotek.

Práce na 23 jednotkách však v prvním pololetí stát nebudou. LČR pro zajištění nezbytných lesních prací vyberou dodavatele formou jednodušší soutěže, takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění. "Všechna jednací řízení bez uveřejnění byla zahájena, probíhá lhůta pro podání námitek. V čtyřech případech již došlo k uzavření smlouvy," uvedl mluvčí.

Z 94 jednotek nejvíce smluv podepsala společnost Less & Forest, a to 29. Less & Forest původně uspěla na 88 jednotkách, ale podle svých dřívějších vyjádření podepsala jen tolik smluv, aby měla zajištěný stejný objem těženého dřeva jako loni. Právě na jednotkách, kde Less & Forest odstoupila a nezískaly je ani firmy na druhém či třetím místě, budou nové tendry.

Za firmou Less & Forest s odstupem následuje s deseti smlouvami společnost Stora Enso Wood Products Ždírec. Devět kontraktů má firma Kalespol Stříbro a šest jednotek společnost Progles. Po pěti jednotkách mají firmy Petra a Wotan Forest. Celkem se o 94 jednotek podělilo 20 firem.

Obří tendr podnik vyhlásil loni v dubnu. Předpokládal, že smlouvy začne uzavírat v listopadu. Smlouvy ale LČR začaly podepisovat až v období Vánoc, důvodem bylo mimo jiné zkoumání tendru Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zda by výsledkem nemohl být vznik monopolního postavení někoho z účastníků tendru.

Zpoždění tendru kritizovali někteří dřevozpracovatelé, podle nich je kvůli tomu na trhu nedostatek dřeva, což má za následek jeho vysoké ceny. LČR kritiku odmítají, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.

Výsledky tendru Lesů ČR na lesní práce a těžbu 2012+: celkem jednotek 117 soutěž zrušena 23 uzavřených smluv 94 firma uzavřených smluv Less & Forest 29 Stora Enso Wood Products Ždírec 10 Kalespol Stříbro 9 Progles 6 Petra 5 Wotan Forest 5 Kloboucká lesní 4 Uniles 3 Opavská lesní 3 Kaiser 3 LDF Rožnov 2 Solitera 2 LST 2 Agrowald Rožmberk 2 Lesní společnost Litoměřice 2 Triumfa Energo 2 Lesní společnost Královský Hvozd 2 Hedera Zima 1 Lesní společnost Opočno 1 1.písecká lesní a dřevařská 1

zdroj: Lesy ČR

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK