FAO: Spotřeba čaje se zvyšuje, poroste i cena

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 29. února (ČTK) - Spotřeba čaje ve světě je na vzestupu a spolu s ní se bude zvyšovat i cena. Předpovídá to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která zveřejnila výhled pro tuto komoditu na příštích deset let. Ukazuje se například, že spotřeba černého čaje se do deseti let zvýší natolik, že přesáhne produkci.

"Vysoké ceny odrážejí fakt, že poptávka po černém čaji, který se na celosvětové produkci čaje podílí nejvíce, od roku 2009 převyšuje nabídku," píše se ve zprávě, kterou vypracovala mezivládní skupina FAO.

Vysoké ceny čaje, které loni v průměru dosáhly 2,85 USD (asi 53 Kč) za kilogram, loni podle odhadu zvýšily v pěstitelských zemích exportní výnosy o 2,2 procenta. Tím vzrostly příjmy i pro venkovské obyvatelstvo, které se pěstováním čaje zabývá.

FAO odhaduje, že produkce černého čaje se bude v příštích deseti letech zvyšovat tempem asi 1,9 procenta ročně. Mnohem razantnější nárůst produkce se ale očekává u zeleného čaje, kde se má objem zvyšovat tempem zhruba 7,2 procenta ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK