Den D pražské městské knihovny nastal dnes

01.03.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pražskou městskou knihovnu (MKP) čeká od letošního března dostatek změn, které budou citelně ovlivňovat dosavadní čtenáře zvyklé na zavedené služby, a není vyloučeno, že se může zvednout vlna nevole.

A naneštěstí oprávněné, neboť jde opět o peníze a už teď je jasné, že se to hlavně dotkne chudých čtenářů ať už z řad studentů či jiných vzdělanců, u kterých jasně platí, že průměrný plat je spíš jen planý pojem, podobný výkřiku do tmy.

Zkusme pochopit

A podobně jako jsou na tom chudí lidé s platy, může být i knihovna se svým rozpočtem, který se díky špatnému státnímu hospodaření zapříčiněnému příšerným přístupem politiků znatelně snižuje. Ať stav zavinila jakákoliv konkrétnost, obecně se problém jeví takto a to není příliš příjemné.

Díky sníženému rozpočtu se nedávno stalo to, že knihovna byla nucena přistoupit na zrušení poboček, které byly poměrně málo vytížené. Dále se přistoupilo k plánu změny počítačového systému rezervací a blokací. Také se změní provozní doby. To celé se čtenáři dozvědí k novém knihovním řádu platném od 1. 3. 2012. Toto jsou shrnuté 3 hlavní body změn v MKP.

Pojďme se seznámit

Některé novoty nejsou někdy vůbec příjemné, nicméně v knihovně se snažili nepříjemnosti a novinky aspoň trochu kompenzovat a otvírají se tak určitě nové možnosti a vznikají pozitiva. Podívejme se na jedno takové pozitivum skryté za negativum, nicméně až praxe a i zvyk ukáží, zda to za to stálo.

1. REZERVACE, BLOKACE projde citelnými změnami

Blokace zdarma budou nahrazeny placenými rezervacemi. To zní dost nepříjemně! Na druhé straně ale díky tomu člověk zas přijde na chuť osobní návštěvě knihovny a verbální komunikaci, oproti jednodušší a pohodlnější variantě přes PC a internet, která jak vidno lidi vlastně spíš odcizuje.

A kdo si bude chtít zaplatit 10 Kč za rezervaci (15 Kč za vyrozumění poštou), tak získá něco navíc oproti dosavadnímu systému a to například rozšířené možnosti volby v datu splnění a výběru pobočky, kde si chce čtenář knihu vyzvednout. Další plus, že rezervovaná kniha na čtenáře počká až 10 provozních dní a to na neomezené množství titulů! Pochopitelně, když za to mají čtenáři platit!

V novém systému se ale nebude příliš vyplácet zaklikávat velké množství poboček, kde si bude čtenář chtít rezervaci vyzvedávat a to z důvodu, že knihovna sice nabízí vyzvednutí kdekoliv, ale negarantuje, kde se daná rezervace načte, takže hrozí riziko cestování přes celou Prahu.

Rezervovat bude možné i mimo provozní dobu knihoven!

Poplatek za splněnou rezervaci se zaúčtuje až po jejím splnění. Možnost pozastavení a zrušení rezervace nezmizela a měla by být podobné té dosavadní.

A proč zrušili blokace? Protože jsou čtenáři vlastně takoví „plýtvači“! To znamená, že čtenáři nevyzvedávali své splněné blokace a tak plýtvali pracovním časem knihovníků, kteří zbytečně hledali a znovu uklízeli knihy. Podle statistik využívalo blokace cca 8 % aktivních čtenářů. Ze všech splněných blokací pak jedna třetina zůstala nevyzvednutých.

Zdá se být pravděpodobné, že tato nová služba a přechod na ni samotnou knihovnu může docela zasáhnout a dá se předpokládat určitý zmatek nebo chyby systému, jak to tak často bývá i u jiných institucí, proto bude třeba se připravit a mít s sebou určitě dávku trpělivosti…

2. ZRUŠENÉ POBOČKY

K 1. 3. 2012 zmizí některé pobočky, které byly méně využívané. Původně se na seznamu ocitlo pět pražských poboček. Realita se však tváří mírněji a uzavírka se týká Vršovic a Cibulky – oddělení pro dospělé. Pankrác pro dospělé byla zavřena již v únoru z důvodu havárie. Alternativami pro vršovické čtenáře se staly pobočky Korunní a Dům čtení, v případě Pankráce a Cibulky funkci oddělení pro dospělé částečně převezmou stávající oddělení pro děti, které jsou v obou případech cca 10 min. pěší chůzí. Ostatní navržené pobočky zůstávají aktivní a knihovna jedná s městskými částmi, tak budeme držet palce, ať to dobře dopadne!

3. NOVÉ PROVOZNÍ DOBY zažijí revoluci

Revoluci v podobě otevřeného pondělního odpoledne! Přání čtenářů tak byla konečně vyslyšena. Jedno mínus této novinky ale vzniklo a to, že se otevřené pondělí nebude týkat všech pražských poboček. Malé a nejmenší (co se vytíženosti týče) pobočky budou mít také nově zkrácenou provozní dobu, proto je třeba sledovat stránky knihovny. Větší městské knihovny budou mít dobu o něco delší nebo stejnou.

Na závěr KNIHOVNÍ ŘÁD, který můžete získat k dispozici hlavně v ústřední knihovně, byl přepracován v rámci změn a také byl upraven ceník! Kromě dalších změn bude dražší o korunu zpozdné – ze 4 Kč na 5 Kč za den, o 50 Kč podraží poškozená nebo ztracená knihovní jednotka.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT