Seznamte se s rychločtením

02.03.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Každý student by měl přečíst kvanta knih povinné literatury. A každý také není rozený rychločtenář. Ale může se tomu naučit a to poměrně jednoduše i rychle! Chcete umět rychločíst?

Usnadnit si výběr mezi učebnicemi a literaturou, která vyhovuje právě vaší mysli? Nastudovat za krátký čas mnohem více potřebných vědomostí, informací?

Seznamte se, rychločtení.

Těší mne, že poznávám speciální metodu vnímání textu očima a jeho myšlenkové zpracování, při němž dochází ke zvyšování rychlosti i k lepšímu zapamatování přečteného a efektivnějšího odlišení podstatného a druhořadého. Díky tomuto seznámení vím, že nejsem-li školený rychločtenář a zároveň zvýším rychlost čtení, vnímám text povrchněji a to není žádoucí.

Metoda vznikla koncem 20. let minulého století v USA. První kniha o rychločtení se nazývá „The Art of Rapid Reading“, pochází z roku 1928 a jejím autorem se stal Walter B. Pitkin. Kurzům se tehdy věnovaly především Harvard University a University of Texas v Austinu. Během druhé světové války se americké metody rozšířily i do Evropy.

Technicky vzato...

Metoda rychločtení byla založena hlavně na očně technických dovednostech – širokém zrakovém rozpětí, zmenšování počtu fixací na řádek, potlačování regresí a subvokalizací, snaze o čtení stránky textu jen svisle shora dolů a nebo využívající další podobné techniky. Mozkové dovednosti byly sekundární...

Zahraniční metody se nazývaly Speedreading, Rapid Reading, Power Reading nebo Dynamic Reading. Průměrná rychlost čtení laika se pohybuje mezi 125 a 225 slovy za minutu při čtení nenáročných textů a průměrná rychlost čtení po kurzu rychlého čtení je 500 slov za minutu. Lidi dokonce dokážou číst až tisíc a více slov za minutu a přesto pochopit a zapamatovat si důležité informace! 80. léta v ČSSR

Zájem o rychločtení mezi veřejností stoupl, když se mu podrobně věnoval populární časopis Mladý svět – zejména jeho mimořádná příloha čísla 52/1985 a dále čísla 1 – 10/1986! A popularita nadále rostla, jakmile se mu následně věnovala Československá televize – v desetidílném televizním seriálu „Kurs rychlého čtení“ vysílaném v září až prosinci 1986. Za českými aktivitami stál Ing. David Gruber, středoškolský a vysokoškolský učitel, který od roku 1983 do současnosti (2012) vedl více než čtyři sta autorských kurzů rychločtení a racionálního čtení.

Tedy jak na to?

Rychločtení můžete ovládnout jako samouci z knih a CD anebo využít nabídku výcvikového kurzu trvajícího zhruba 20 hodin (3 dny). Velmi dobře se hodí například k zvládání každodenní záplavy e-mailů, pro studenty a jiné duševně pracující. „Pojmy „rychločtení“ a „racionální čtení“ jsou zapsanými slovními ochrannými známkami u Úřadu průmyslového vlastnictví ČR. Majitelem těchto ochranných známek, a tudíž výhradním poskytovatelem vzdělávacích služeb v těchto tématech je David Gruber“, uvedl server Wikipedie. „Nejdříve se hodí u většiny textů, s výjimkou beletrie, získat prvotní informace k čemuž pomáhá rychlý přehled. K tomu pomůže průzkum pomocí sondy. Sondou je speciálně trénovaná mysl, schopná zachytit klíčové informace ve stavu špičkové koncentrace, snímající několik řádků najednou jedním vytrénovaným pohledem,“ prozradil server Cetros a dále uvedl, že: „Rychlá informace o místech, která jsou důležitá ve vztahu k cíli a prioritách dalšího postupu je k dispozici již asi za 10 minut od začátku průzkumu. Vyvolání podrobnějších filmů nasnímaných podvědomím musí probíhat, pro získání potřebné kvality, určitou dobu.“ Vznikne mapa, jinými slovy použijeme „mind mapping“ - mapování mysli, do které se budou přiřazovat další informace (hlavní téma, vedlejší téma, podtéma, odnož, vedlejší odnož). Rozhodování o prioritách je klíčové!

Stručně a rychle o rychločtení!

V bodech

  1. Využívejte zrak a jeho zorné pole – periferní vidění.
  2. Nalaďte svou mysl.
  3. Rozlišujte důležité a pamatujte na podstatné.

Kde a co?

Vyzkoušet můžete řadu nabízených kurzů rychločtení, ať již u zmiňovaných autorů nebo u těch, které si sami vyhledáte. Vyzkoušet také můžete literaturu pro samouky a to třeba tištěnou knihu či ebook, pdfko nebo audioknihu! Inspirujte se doporučenou literaturou!


Zkuste...

GRUBER, D. Rychločtení, rychlostudium, info management. Praha: Management Press, 2008.
GRUBER, D. Rychločtení aneb Šetřme časem! Praha: Management Press, 2007.
GRUBER, D. Šetřme časem!: rychločtení a umění koncentrace. Praha: Management Press, 2000.
GRUBER, D. Šetřme časem!: rychločtení – rychlostudium. Praha: Management Press, 1995.
GRUBER, D. Kdo to má všechno číst?!: učebnice racionálního čtení a důležitých technik duševní práce pro kursy i samouky. Ostrava: Gruber – TDP, 1991.
GRUBER, D. Sbírka cvičení k racionálnímu čtení. Ostrava: Dům techniky ČSVTS, 1985.
HÖRNER, G. Rychlé čtení: Čtěte rychle a efektivně. Brno: Computer Press, 2007.
MISTRÍK, J. Rýchle čítanie. 2. vyd. Bratislava: Slov. ped. nakl.,1982.
PAPÍK, R. Naučte se číst. Praha: GRADA, 1992.
PITKIN, W. B. The art of rapid reading. New York: McGraw-Hill, 1929. WAINWRIGHT, G. R. Rapid reading: made simple. London: W. H. Allen, 1972.
ZIELKE, W. Jak číst rychleji a lépe. Praha: Svoboda, 1988.

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT