Generálním ředitelem Spolany se na konci února stal Ivan Oliva

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Neratovice (Mělnicko) 5. března (ČTK) - Generálním ředitelem chemické společnosti Spolana Neratovice se na konci února stal Ivan Oliva (55), finančním ředitelem je nově Miroslav Vlach (45). ČTK to dnes sdělil vedoucí odboru kanceláře generálního ředitele ve Spolaně Miroslav Kulík. Nové vedení podle něj nahradilo předchozí, které rezignovalo před dvěma měsíci.

Oliva ve funkci vystřídal Petra Liptáka, nově je i místopředsedou představenstva. Je zároveň viceprezidentem ACG Czech Republic zodpovědným za obchodně-marketingové aktivity v České republice a střední Evropě. Do Spolany Oliva přichází z pozice majitele, jednatele a ředitele společnosti AVILO Praha, která se specializuje na oblast strategického managementu a zvyšování hodnoty firem. Spolana je přitom podle dřívějších informací nyní na prodej.

Vlach se nově stal i členem představenstva Spolany, finanční ředitelkou před ním byla Joanna Zofia Wišniewska. Vlach přichází z pozice finančního ředitele ve společnosti La Lorraine. "Jeho posláním v akciové společnosti Spolana Neratovice je především optimalizace finančních toků," uvedl Kulík.

Polský Anwil, jenž je součástí petrochemického koncernu PKN Orlen, zájem prodat Spolanu oznámil v polovině loňského roku. Podle odhadu analytika by cena za všechny akcie Spolany neměla být nižší než miliarda korun. Unipetrol, který je také součástí PKN Orlen, v roce 2006 prodal 82procentní podíl ve Spolaně Anwilu za 640 milionů korun. Polský tisk už dříve napsal, že o Spolanu nemá zájem ani největší chemická skupina v Polsku Azoty Tarnów, ani jiný polský chemický gigant Zaklady Azotowe Pulawy.

Spolana patří mezi nejvýznamnější tuzemské chemické společnosti, vyrábí mimo jiné polyvinylchlorid, hydroxid sodný, kyselinu sírovou a hnojiva. Většinu své výroby exportuje, v posledních letech vyvezla více než 80 procent své produkce. Firma zaměstnává necelých 800 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK