Student na bílém koni?

16.03.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Seriózní nabídka přivýdělku v inzerátu na internetu nebo v novinách na začátku. Soud, státní zástupce a podmínka na konci. Tak to končí, když se student stane tzv. „bílým koněm“ a přitom to byla jenom brigáda.

Nabídka práce nebo spolupráce

Člověk každý týden slyší, jak přes někoho někdo někde vypral špinavé peníze a využil „bílého koně“ k této trestné činnosti, tudíž skuteční hráči zůstávají formálně skryti. Jak se do takovéto situace může dostat student? Na samotném počátku je nabídka práce nebo taktéž velice často návrh spolupráce v rámci poradenství, ať již finančního nebo jiného. Samotné setkání a popis práce může na první pohled být klasickým pohovorem a následné usazení v kanceláři s vlastním počítačem a telefonem vzbuzovat dojem pravdivosti a naprostého pořádku. Pokud, už při samotném pohovoru a formě, kterým je veden, jsou studentovi odpírány základní informace, můžeme jedině doporučit, aby student z pohovoru odešel.

Nátlak a přesvědčování

Po krátkém čase může být studentovi žádáno zřízení bankovního účtu, jehož samotnou kontrolu nebo na základě instrukcí jiné osoby, či „nadřízeného“ uskutečňuje třetí osoba pro provedení transakcí pod záminkou poskytování finančních služeb, toku peněz z fondů klientů aj. Další variantou je přesvědčení studenta k úkonu založení společnosti, nejčastěji formou společnosti s ručením omezeným, kde student figuruje jakožto jednatel a společník, kdy dle výše uvedených pokynů podepisuje úkony se společností spojených bez širší znalosti a samozřejmě i pod možným nátlakem, že pokud transakce provedena nebude, ponese plnou odpovědnost. Na druhou stranu jsou tyto nabídky práce vyvažovány vyšší odměnou, která je pro studenta ve finanční tísni často příliš silnou motivací, než aby takovou spolupráci odmítnul.

Dobrovolné riziko

V takové situaci by se student sám sebe měl ptát, zda si nenalhává, že vše je v naprostém pořádku a běžné, zda opravdu má vzhledem ke své kvalifikaci odpovídající finanční ohodnocení. Pokud se stydí o tom mluvit s rodiči nebo přáteli a má z činnosti dostatek peněž, měl by využít konzultace s právníkem. Po určité době bude student chtít spolupráci přerušit a často bude přesvědčován k tomu, aby svou účast ve společnosti nebo bankovní účet nerušil formálně, kdy se o záležitosti bude starat někdo jiný, i takové případy se stávají a stávat budou.

Hrozba trestů

Může se stát, že časem se ozve policie, která začne prošetřovat toky „praní špinavých peněz“ a narazí na hlavního zprostředkovatele, který byl formálně na všech úkonech podepsán. Ano, většinou se studentovi přes dlouhý soudní proces, kdy je obžalován například z Podílnictví z nedbalosti nebo z účastenství na Podvodu relativně „vyhrát“ s podmínkou, či s podmíněným zastavením trestního stíhání aj., ale finance a čas, které bude nucen investovat do své obhajoby jsou v hrubém nepoměru s užitkem, který získal spoluprací dle výše uvedeného. Svět je komplikovaný a složitý, student musí vždy velice pečlivě zvažovat pro koho bude pracovat, komu poskytne své údaje a zda vše odpovídá normálnímu zaměstnání.

Možnosti jakými může být student zneužit jsou široké, výše uvedené jsou nejčastější projevy praní špinavých peněž s účastí studentů z nevědomosti nebo nedbalosti, ale jak se vyvíjí společnost, tak se budou měnit formy praní špinavých peněz.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT