Na univerzitě o budoucnosti multikulturalismu

22.03.2012 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Katedra kulturních a náboženských studií Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové ve spolupráci s Královéhradeckým krajem pořádá ve dnech 26.–27. března 2012 odbornou konferenci na téma aktuálního posunu ve vnímání evropské identity nazvanou Multikulturalismus nebo transkulturní komunikace?

Konference se zaměřuje na společenské výzvy dneška, které se týkají proklamace konce multikulturalismu, a má představovat českou reflexi nad tématem, o němž se hojně diskutuje v západní Evropě. PhDr. Tomáš Petráček, Ph.D., Th.D., jeden z organizátorů konference, k programu dodává: „Přední evropští politikové hovoří o konci multikulturalismu, či minimálně o jeho krizi. Chceme naznačit některá řešení, jak se lze z krize dostat ven a jak téma uchopit. I když odmítneme koncept multikulturalismu, tak problém soužití různých kultur zůstává, a nezmizí jen proto, že odmítneme jednu z koncepcí tohoto soužití.“

Mezi účastníky konference bude řada významných hostů. Profesor Joseph Freise z Kolína nad Rýnem je celoevropsky uznávaným expertem na multikulturní a interreligiózní vzdělávání pracovníků v sociální sféře. Na konferenci představí současnou diskuzi o soužití kultur, která probíhá v Německu, kde se toto téma stalo velmi žhavým a aktuálním. Dalším hostem bude Tomasz Dostatni, významný polský intelektuál, prezident nadace Ponad granicami, který se intenzivně zabývá aspekty křesťansko-židovského soužití, a na konferenci bude hovořit o Polsku jako o zemi s multikulturní zkušeností. Profesor Benedikt Viviano, emeritní profesor Jeruzalemské biblické školy a univerzity ve švýcarském Fribourgu, je dlouhodobě známý jako odborník na otázky mezináboženského dialogu. Tomuto tématu se bude věnovat i v rámci svého vystoupení na konferenci. Studenti Katedry kulturních a náboženských studií a zájemci o ekumenický dialog mají možnost setkat se s prof. Vivianem na Univerzitě Hradec Králové již v těchto dnech: od 21. do 23. března 2012 uvádí prof. Viviano cyklus přednášek nazvaný Království boží, a to v rámci hostování specialistů ze zahraničních univerzit, které je součástí evropského projektu, jehož cílem je inovovat obor Transkulturní komunikace a připravit jej v anglickém jazyce.

Konference Multikulturalismus nebo transkulturní komunikace? se koná ve dnech 26. a 27. března 2012 v Objektu společné výuky univerzity (Hradecká 1227, Hradec Králové).

Autor článku