Google vydá nové akcie bez hlasovacích práv

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 13. dubna (ČTK) - Internetová společnost Google plánuje emisi nové třídy akcií. Ta nebude mít hlasovací právo a umožní současnému vedení udržet si kontrolu nad firmou. Plán musí ještě schválit v červnu akcionáři. Firma to oznámila v noci na dnešek spolu s výsledky hospodaření. V prvním čtvrtletí zisk firmy stoupl o 61 procent.

Nový krok bude znamenat rozštěpení akcií, protože se sníží hodnota současných akcií. Podle plánu všichni současní akcionáři získají novou akcii třídy C ke každé akcii, kterou nyní vlastní. Cena současných akcií třídy A s hlasovacím právem se sníží na polovinu, druhou polovinu ceny budou tvořit nové akcie třídy C. Akcionáři tak budou mít dvojnásobek akcií, avšak jejich hodnota ani hlasovací práva se nezmění.

Zaměstnanci, kteří v budoucnosti získají akcie Googlu, obdrží akcie bez hlasovacích práv. Stejné to bude i v případě, že se Google rozhodne využít své akcie pro převzetí jiné firmy. Hlasovací práva tak zůstanou současným akcionářům.

Google zatím neuvedl, kdy by se mělo rozštěpení akcií uskutečnit. Nejprve ho musí schválit akcionáři, avšak očekává se, že plán projde, protože většinový podíl mají ve firmě její zakladatelé Larry Page a Sergey Brin a výkonný předseda správní rady Eric Schmidt.

Zakladatelé Googlu již v roce 2009, kdy firma vstoupila na burzu, zdůrazňovali, že je potřeba "izolovat vedení od krátkodobých tlaků". Podle zakladatelů bude firma úspěšnější, pokud se soustředí na dlouhodobé vize, což ale může znamenat krátkodobé snížení zisku a příjmů a investice, které nemusejí být i několik let výnosné.

I tak je emise akcií bez hlasovacích práv neobvyklým krokem. To je však pro Google typické již od jeho počátku. V případě primární nabídky akcií Google uskutečnil tzv. holandskou aukci, což znamená, že přenechal akcie investorům s největší nabídkou, i když to byli drobní investoři. Tradičně se při primární nabídce akcií upřednostňují velké investiční banky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK