Zeptali jsme se Johna Cartera, matadora Wall Street II.

19.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rád aktivně obchoduji každý týden v úterý, středu a ve čtvrtek. V pátek si udělám volno a v pondělí toho nedělám mnoho. Obchodování může být unavující a zjistil jsem, že mé výsledky se zlepšily, když jsem začal obchodovat méně než 5 dní v týdnu, uvedl John Carter v druhém dílu rozhovoru pro Finance.cz.

Přístupy Johna Cartera jsou přizpůsobeny jak pro swingové, tak intradenní obchodníky akcií, opcí nebo futures. Do Prahy přiveze mj. strategii se stabilními zisky, jak během každého dne vyhledat ty nejlepší akcie z tisíců ostatních. U futures předvede intradenní obchodování zlata, stříbra, CBOT mini-sized Dow a také futures na 30 leté americké vládní dluhopisy. John Carter pořádá pouze 2 semináře ročně, letos se podařilo obrátit jeho pozornost na ČR,  o své znalosti se podělí v Praze 23. – 24.4.2012.

Jak se připravujete na obchod? Máte nějaký rituál, který vás naladí na vlnu trhů?
Dívám se přibližně na 15 futures/forex trhů (měny, akciové indexy, zlato, ropa, atd.). Dělám svůj výzkum v noci a trvá to přibližně hodinu 20 akcií, u kterých obchoduji opce (AAPL, AMZN, PCLN, atd.). Poznamenám si klíčové úrovně a signály, které se formují. Další den sedím před svými monitory a čekám, až se tyto signály dokončí. Pokud se ani jeden ze signálů nezformuje, tak neobchoduji.

Jak velkou váhu přikládáte řízení peněz a řízení velikosti pozic?
To je jediná věc, na které opravdu záleží. Znám řadu obchodníků, kteří mají skvělý instinkt a vydělávají hodně peněz – jenom aby vymazali své účty kvůli chabému řízení peněz. Skvělý plán na řízení peněž vždy vyhraje. To je něco, o čem budu podrobně hovořit v Praze.

Jaká je největší velikost pozice, kterou jste ochotný otevřít/vybudovat v jednom obchodě?
U futures se cítím pohodlně přibližně s 25 kontrakty a někdy jich použiji až 50. Alokoval jsem více peněz do opčního obchodování, kde rutinně otevírám pozice se 100 a 200 kontrakty.

Jste více obchodník, který následuje trend, nebo jste spíše protitrendový?
Jsem obojí. Pokud otevírám obchod s trendem, tak ho řídím jinak, než obchod proti trendu. Například s trendovým obchodem se více soustředím na to, abych ho nechal běžet. S protitrendovým obchodem si „vezmu“ svých 10 ticků a utíkám pryč.

Který z těchto přístupů si myslíte, že je jednodušší pro začínajícího obchodníka?
Věřte tomu nebo ne, ale protitrendové obchodování je pro začátečníky jednodušší. Je jednodušší vstoupit do protitrendového obchodu, než být trpělivý a čekat na ideální vstup do trendového obchodu.

Jaká je vaše osobní nejlepší definice trendu? Definujete trend na základě konkrétních pravidel, nebo je to více intuitivní?
Rozděluji trendy podle časových pásem. Jaký je trend na 5 minutovém grafu? Na hodinovém? A tak dále. Používám cenové čárky, které měří cenu aktuální čárky v porovnání s předchozími 6 čárkami, abych určil momentální stav trendu. Poté používám kombinaci momentum indikátorů k určení dlouhodobého, střednědobého a krátkodobého trendu pro všechny časové rámce, které sleduji.

Jsou nějaké nástroje technické analýzy, se kterými úplně nesouhlasíte?
Nesouhlasím s většinou z nich. Myslím si, že RSI je jedním z nejhorších indikátorů pro začátečníky. Hlavně kvůli tomu, jak je vyučován. Překoupené RSI není ve skutečnosti nejlepším časem k prodeji. Ve skutečnosti vám to říká, že stávající trend je opravdu silný. Proč byste měli shortovat? Většina obchodníků se dostane do problémů, když se snaží obchodovat proti RSI, než při čemkoliv jiném. Myslím si také, že většina patternů je nebezpečných pro nové obchodníky. Řeknu to takto, velké fondy vědí, na co se retailoví obchodníci dívají. Dvojitý vrchol? Skvělé, pojďme vytlačit cenu nad něj a vybrat jejich stopy. Velké fondy tímto neustále využívají retailové obchodníky.

Jak často obchodujete?
Rád aktivně obchoduji každý týden v úterý, středu a ve čtvrtek. V pátek si udělám volno a v pondělí toho nedělám mnoho. Obchodování může být unavující a zjistil jsem, že mé výsledky se zlepšily, když jsem začal obchodovat méně než 5 dní v týdnu.

Jak dlouho obvykle držíte pozici?
U futures typicky několik hodin. Pro akciové opce je to obvykle 3 dny. Něco držím i dlouhodobě pro větší trendy.

Jaký je poslední „pohromový“ obchod, na který si vzpomenete? Jaké jste měl v tom obchodě úmysly? Co se pokazilo?
Minulý rok jsem měl velkou put pozici v AAPL a už jsem v tom obchodě vydělával $50000. Přes noc ale trh vytvořil gap 25 bodů a já jsem se vzbudil do ztráty $150000. Někdy v obchodování přijdou chvíle, kdy zpráva vystřelí vaší pozici daleko za váš stop loss. To je prostě součástí obchodování. Trvalo mi přibližně měsíc, abych ty peníze vydělal nazpět.

Jaký byl váš poslední „velký“ ziskový obchod? Jaké jste měl v tom obchodě úmysly? Očekával jste, že tento obchod přinese tak velký zisk?
Minulý týden jsem mě call opce na AAPL, které jsem držel přes noc. Akcie vytvořila gap 8 bodů a během dne rychle vzrostla o 12 bodů. Prodal jsem ty opce se šesti ciferným ziskem. Moje očekávání bylo, že v tom obchodě vydělám přibližně 2 body, což by přineslo přibližně $25000. (Měl jsem 200 kontraktů). Měl jsem také short pozici ve zlatě, když před pár týdny rostlo k $1780. To byl zábavný obchod, protože propadlo strašně rychle. Bez jediné výjimky všechny moje velké zisky byly překvapením. A skoro všechny obchody, které jsem si myslel, že vydělají hodně peněz, se tak nevyvinuly. To jenom potvrzuje, že všechno co můžete dělat, je brát vaše setupy a zaměřit se na řízení obchodu s myšlenkou krotit riziko zatímco dovolíte obchodu, aby běžel, „když chce“.

Četl jsem, že neobchodujete pouze se svými penězi, ale spravujete také cizí peníze? Používáte u cizích peněz jiné přístupy?
Ano, určitě. Zjistil jsem, že lidé, kteří si nechají spravovat peníze, nenávidí, když o ně přicházejí, ať vám říkají cokoliv. Takže s nimi obchoduji mnohem konzervativněji. Na spravovaných účtech jsem šťastný, když vydělám 30% ročně. V mém vlastním obchodování je tohle nepřijatelné.

Ve vaší knize jste věnoval značný prostor squeeze indikátoru. Jak jste dospěl k jeho používání?
Tohle se dostavilo metodou pokusů a omylů. Už jsem zmínil, že pracuji s Bollinger pásmy a Keltner kanály – ty se přesunuly do indikátoru squeeze. Nemůžu se bez něj dívat na graf. Nakonec jsem přišel na to, že nahánět trhy, které se už pohybují, přináší mnohem více rizika. Squeeze mi pomáhá být v pozici před hlavním pohybem. Bez něj bych neobchodoval.

Na čem je squeeze založený a co vám říká o dění na trhu?
Squeeze mi říká, kdy se volatilita na daném trhu a daném časovém pásmu, které sleduji, stlačuje. Může se stlačit pouze do určité míry předtím, než je uvolněna. Je to jako sprinteři na olympiádě. Po závodě hned nenastoupí k dalšímu závodu. Sednou si, odpočinou a znovu naberou energii. Trhy se pohybují stejným způsobem. Chci se dostat do obchodu, když trhy odpočívají a nabírají energii – potom mohu prodávat ostatním lidem, kteří budou nahánět trh, jakmile se začne pohybovat.

Ve vaší knize zmiňujete a ukazujete příklady z většího počtu trhů. Jaký trh obchodujete nejraději? Proč se pokoušíte obchodovat na tolika trzích?

Rád obchoduji S&P futures a rád obchoduji s opcemi drahých akcií jako například AAPL a GOOG. Euro je také v popředí mého seznamu. Ve skutečnosti se dívám na hodně rozdílných trhů. Klíčové je, že mně nezajímá jaký to je trh. Já vlastně jenom hledám stejný setup na všech těchto rozdílných trzích. Myslím, že bych mohl říct, že vlastně neobchoduji trhy, ale obchoduji setupy.

John Carter jako uznávaný mentor – více prozradíme v posledním dílu našeho rozhovoru

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU