Přírodovědecká fakulta prvně představí své nové insignie

20.04.2012 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Mladá Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové bude mít první příležitost představit odznaky hodností svých akademických funkcionářů. Stane se tak ve středu 25. dubna 2012 při příležitosti inaugurace děkana fakulty docenta Pavla Trojovského.

Fakultní insignie sestávají z děkanského žezla, děkanského řetězu a tří řetězů proděkanů. Jejich tvůrcem je uznávaný umělec MgA. Jan Hásek, který již pro univerzitu vytvořil rektorské žezlo a soustavu insignií Filozofické fakulty. Nové atributy Přírodovědecké fakulty UHK se svým výtvarným pojetím hlásí k tvarosloví a materiálům atributů univerzitních součástí, jejich pojetí je však jasně originální. Vychází přímo z poslání fakulty a odráží prvky vyskytující se v živé i neživé přírodě.

Při tvorbě insignií umělec vycházel z jednotné symboliky, která se projevuje v přírodovědných oborech. Jsou to koule, trubice, tyčinky a šroubovice. Při tvorbě žezla a řetězů se uplatnila koule jako geometrický tvar, který se vyskytuje ve vesmíru (hvězdy, planety), v makrosvětě, např. kapky vody mimo gravitaci, a v mikrosvětě (atomy a jejich jádra). Použití šroubovic bylo inspirováno dvojitými šroubovicemi kyseliny deoxirybonukleové (DNA), látky obsažené ve všech buněčných organismech. Další inspirací byla buňka, skládající se z jádra a buněčné stěny. Při tvorbě insignií je rovněž zdůrazněna žlutá barva, jako barva PřF.

Insignie_P____rodov__deck___fakulty_UHK.png 

Symbolika fakultních atributů

Základ žezla PřF tvoří tři dvojité šroubovice DNA, šest koulí, dvě dřevěné rukojeti a kulovitá hlavice s jádrem. Celou osou rukojetné části prochází lesklý zlacený paprsek, jako míza napájející květ v hlavici žezla. Hlavice žezla je konstruována ze tří matných nerezocelových plechových kruhů se středovým otvorem pro kuličku. Vzniká tak prostorová evokace kulovitého, avšak ze všech stran otevřeného tvaru, symbolizujícího plášť buňky nebo atomu. Uprostřed soustavy je lesklá transparentní žlutá kulička vybroušená z citrínu (žluté varianty křemene), která charakterizuje jádro buňky nebo atomu. Každým pootočením hlavice žezla se mění její silueta a evokuje např. tvar trojlistého květu rostliny, ovál buňky, triádu, profil kruhu se čtvrtinovou výsečí až po sféru nebeskou, coby symbol neustále otevřeného bádání.

__ezlo_d__kana_P____rodov__deck___fakulty_UHK.png 

Řešení děkanského a tří proděkanských řetězů PřF rovněž vychází z uvedených inspiračních zdrojů. Vlastní článek řetězu je sestaven ze dvou stočených plechových šroubovitých lamel, jako model šroubovic DNA, spojených k sobě příčnými tyčinkami - jako vodíkovými můstky. Jednotlivé články jsou pospojovány dutými koulemi, jako atomy, pomocí čepů vždy pootočených o 70°. Medaile děkanského řetězu je kulovitá a otevíratelná. V ohnisku duté polokoule je opět žlutá kulička z citrínu – jako jadérko buňky či jádro atomu. Dutá polokoule zároveň působí jako duté zrcadlo a zdroj světla pro kuličku. Soustava velké a malé koule symbolizuje jednoduchý model buňky či atomu a jejich jádra. Otevíratelnost koule u děkanského řetězu pak reprezentuje princip odhalování dalších tajemství vědy...

Inaugurace spojená s představením insignií se uskuteční 25. dubna 2012 od 14 hodin v aule Objektu společné výuky Univerzity Hradec Králové (Hradecká 1225, Hradec Králové).

Autor článku