Skupina Naspers z JAR kupuje Netretail Holding, majitele Mall.cz

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Jihoafrická mediální a internetová skupina Naspers kupuje prostřednictvím společnosti MIH Allegro za miliardy korun většinový podíl v nizozemské společnosti Netretail Holding, která je mateřskou firmou internetových obchodů Mall.cz. Informaci serveru Motejlek.com potvrdil ČTK výkonný ředitel a spolumajitel Netretail Holdingu Ondřej Fryc.

Podrobnosti Fryc neuvedl. "Do schválení a vypořádání transakce se nemůžeme vyjadřovat," dodal. Server uvádí, že smlouvy byly již podepsány a že Jihoafričané kupují kolem 75 až 80 procent firmy. Jejich platba oceňuje celý Netretail Holding na 220 až 230 milionů eur (až 5,7 miliard korun). Definitivní částku, která se bude pohybovat v tomto koridoru, je třeba ještě "dočistit" o dluhy, peníze na účtech a o další položky, obvyklé při takovýchto transakcích, napsal server.

Podle něj prodej na této úrovni bude velkým šokem pro všechny velké místní finanční skupiny, jejichž ocenění internetového prodejce se pohybuje kolem miliardy korun.

Za poslední účetní období utržil Netretail Holding bezmála čtyři miliardy korun, zisk se po vyloučení mimořádností pohyboval kolem jednoho milionu eur, uvádí Motejlek.com. Kromě České republiky působí skupina i na Slovensku (mall.sk), v Maďarsku (Mall.hu), v Polsku (Mall.pl) a loni minoritně vstoupila do slovinské společnosti Mimovrste.si (mimovrste.com).

Největším akcionářem Netretail Holdingu je Intel Capital, těsně následovaný Ondřejem Frycem, kolem 15 procent drží polská MCI, dalšími akcionáři jsou Petr Burcal, Eduard Míka a Ondřej Tomek. Podstatnou skupinu vlastníků představují současní a bývalí zaměstnanci, jejich zhruba deset procent znamená více než půl miliardy korun. Objeví se tedy desítky nových milionářů a desetimilionářů, podotýká server.

Podle jeho informací Intel Capital, MCI a Ondřej Tomek prodávají celé podíly, stejně tak držitelé akciových opcí. Fryc, Burcal a Míka si jistý podíl ponechají.

Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK