Watson a Actavis vytvoří 3. největšího výrobce generických léků

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. dubna (ČTK) - Farmaceutická společnost Watson Pharmaceuticals Inc. koupí švýcarského výrobce generických léků Actavis Group za 5,6 miliardy USD (104,9 miliardy Kč). Spojením se Watson stane třetím největším výrobcem generických léků na světě, a posune se tak o jednu příčku. Generická léčiva jsou kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana.

Akvizice by měla být dokončena ve čtvrtém čtvrtletí a schválit ji musí antimonopolní úřady. Generální ředitel firmy Watson Paul Bisaro uvedl, že dohoda posílí pozici firmy v Rusku a ve střední a východní Evropě a doplní nabídku léků v USA. Po jejím dokončení bude více než 40 procent příjmů firmy z prodeje generických léků pocházet ze zahraničí. Nyní je to 16 procent.

Watson začal v prosinci prodávat generickou verzi léku na vysoký cholesterol Lipitor a jeho příjmy od té doby prudce rostou. Letos očekává příjmy kolem 5,4 miliardy USD.

Actavisu mezi výrobci generických léků patří 14. příčka. Firma působí ve více než 40 zemích a prodává přes 1000 produktů. Příjmy firmy, která je v soukromých rukách, loni činily 2,5 miliardy USD. Watson loni zvýšil příjmy o 29 procent na 4,58 miliardy USD.

Watson kromě generických léků vyrábí vlastní značkové produkty, jako lék na prostatu Rapaflo. V prosinci oznámil spolupráci s biotechnologickou firmou Amgen při vývoji léků na rakovinu.

Sektor výroby generických léků v posledních letech zažívá vlnu fúzí. Důvodem je tlak západních vlád na firmy, aby poskytovaly léky za co nejnižší ceny, což nahrává velkým hráčům, kteří mohou vyrábět za nejnižší náklady, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK