Na trainee program se začněte připravovat už dnes!

27.04.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Stále častěji je v souvislosti s budoucí kariérou studentů slyšet o pojmu „trainee program“. O co se jedná, k čemu je to dobré, co to obnáší a co naopak může člověku přinést? Odpověď nabízí následující řádky.

Co je to trainee program?

Trainee program je především jedinečnou možností jak získat praxi, kontakty a uplatnění v profesním životě. Jedná se o stáž, která je určena absolventům vysokých škol toužícím po získání praxe nebo zaměstnání v některé z velkých a úspěšných firem. Nemusí nutně probíhat jen v ČR, můžete se tak podívat třeba i k Evropské komisi do Bruselu. Tato juniorská „stáž“ se od jiných však v mnohém liší. Trvá poměrně dlouho, a to až rok, pracovník (tzv. trainee) dostává spravedlivou mzdu jako běžný zaměstnanec a při svém působení ve firmě si postupně zkouší práci na různých pozicích, čímž získá potřebné zkušenosti a dovednosti.

Jak to probíhá?

Firma, která má o mladou krev zájem, podá o svých záměrech většinou dostatečné informace, postačí tedy zapátrat na internetu. Někdy se na inzeráty dá narazit přímo na portálech zaměřených na zaměstnání či v denním tisku. Stačí jen podat přihlášku a projít přijímacím řízením, které má většinou více fází. Mezi ně patří zaslání motivačního dopisu a CV a projití zkušebními pohovory, které mohou mít více kol. Uchazeč, který uspěje, pak dostane skvělou možnost vyzkoušet si jak to ve věhlasné firmě chodí. Ti, kteří se zalíbí se pak mohou těšit na nabídku dlouhodobé spolupráce. Jak již bylo uvedeno výše, v průběhu samotného programu je trainee zařazován postupně na různé pozice ve firmě, podílí se na realizaci projektů a úkolů, které jsou v průběhu programu čím dál náročnější.

Šance na úspěch

Často se můžete setkat s informací, že trainee programy jsou pro lidi bez praxe, to však může pro některé být zavádějící. Uchazeči musí být čerstvými absolventy do několika let po ukončení studia, aby byli dostatečně tvární a plní síly. Většinou musí ovládat cizí jazyky a prokázat řadu osobních kvalit. Nejčastěji je zájem o absolventy technických a ekonomických oborů. První krok, kterým můžete jako uchazeč zaujmout, je životopis a motivační dopis. Ty musí být nejen pečlivě a perfektně zpracované, musí ale hlavně obsahovat informace o schopnostech, které personalisty zajímají.

Pracovat na sobě je nutné ještě v době, kdy se absolutorium zdá na míle vzdálené, a to samozřejmě nejen kvůli trainee programům. Patřičně zaujmout dovedou nejen jazykové dovednosti, jejichž nabytí není v dnešní době nepřekonatelným problémem, ale i schopnosti a zkušenosti další, méně obvyklé. Nerozhoduje jen praxe v zaměstnání, stále populárnější je účast na dobrovolnických programech, jež jsou projevem pracovitosti a zájmu o práci. Mladí na nich pracují a získávají zkušenosti bez nároku na mzdu, jen za ubytování a stravu. Tyto programy trvají i několik týdnů a často probíhají v zahraničí – procvičení cizích jazyků a schopnost postarat se sám o sebe v cizí zemi jsou zde samozřejmostí. Podobnou funkci může splnit i účast na Erasmu, i na ten je potřeba myslet už v průběhu studia. Další důležitou schopností úspěšného uchazeče o zaměstnání na prestižním postu jsou tzv. měkké dovednosti: komunikativnost, rozhodnost, samostatnost a pevné nervy s uměním zachovat si chladnou hlavu – právě ty nesmí chybět žádnému uchazeči o účast na trainee programu, konkurence je velká a tlak na výkon obrovský.

Trainee programy jsou skvělou příležitostí prorazit a začít hvězdnou kariéru. Ani ta však nepřijde sama a je nutné na ní pracovat dokud je čas.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT