E15: Česká spořitelna akceptovala nabídku na koupi měřenek OP

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 7. května (ČTK) - Jediná funkční část zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku (OP), kterou je výroba na míru, takzvaných měřenek, po dvou letech od prohlášení konkurzu na OP změní majitele. Do výběrového řízení vyhlášeného insolvenční správkyní Miloslavou Horskou letos v únoru sice přišla jediná finální závazná nabídka, zajištěný věřitel, kterým je Česká spořitelna, ji ale přijal. Informuje o tom deník E15 na svém webu.

"Česká spořitelna nabídku akceptovala, vítěz byl řádně vyrozuměn a nyní běží lhůta pro složení ceny. Do ukončení procesu nebudu zveřejňovat jeho jméno," řekla deníku insolvenční správkyně. Již dříve uvedla, že jedinou nabídku podala tuzemská firma s regionální působností a z oděvního oboru.

Zatím také není známa cena, za kterou měřenky změní majitele. Podle posledního znaleckého posudku z předloňského roku činila hodnota měřenek zhruba 180 milionů korun. Cena byla podle pravidel výběrového řízení na prodej výroby na míru OP jediným kritériem pro koupi této části podniku.

Bývalá největší oděvní firma v Česku, která v době největší slávy zaměstnávala až 10.000 lidí a nyní jich má jen několik stovek, se v konkurzu ocitla v květnu 2010. Kvůli sporům o platnost jeho prohlášení byl ale prodej majetku včetně měřenek odkládán. Aktuální výběrové řízení je již třetím pokusem měřenky prodat.

Pokus o prodej majetku OP v minulosti připravovala firma Knight Frank, veřejné výběrové řízení vypsal na podzim 2010 i bývalý zvláštní insolvenční správce OP pro prodej majetku Jiří Kocvrlich. Z tohoto řízení ale nevzešel žádný vítěz, a to i přesto, že se o koupi zajímali i velcí výrobci oděvů český Pietro Filipi, belgický Scabal a největší slovenský výrobce konfekce Ozeta Neo. Důvodem byla právní nejistota zájemců vyplývající ze zrušení konkurzu podniku v prosinci 2010.

Spory o průběh konkurzu vyvrcholily nejen zrušením a poté opětovně prohlášením konkurzu, ale také odvoláním původního insolvenčního správce Jaroslava Svobody i soudce Jana Kozáka, který insolvenční řízení původně řešil. Podle některých názorů odsunem prodeje měřenek klesla hodnota majetkové podstaty OP, což by znamenalo, že po jejím prodeji zůstane méně peněz, zbudou-li vůbec nějaké, na menší věřitele.

Součástí prodeje měřenek, které jsou takzvaným zlatým vejcem podniku, je obchodně-výrobní systém, hmotný i nehmotný majetek související s výrobou měřenek, obchodní značka Bernhardt či smluvní vztahy se zaměstnanci.

Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK