Léto a prázdniny se blíží, cestujte letos levněji!

07.05.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Léto se rychle blíží a s ním i doba dovolených a prázdnin. A jak lépe strávit prázdniny než cestováním? Ať už se vydáte kamkoli, poznáte nová místa, lidi a kultury, ale také sám sebe. Jelikož je cestování drahou záležitostí, zde je pár rad, jak ušetřit a cestovat výhodně.

Cestujete-li s cestovní kanceláří, pořídíte levněji v zahraničí

Cestování s cestovní kanceláří se vyplatí především těm, kteří si dovolenou na vlastní pěst nedokážou zorganizovat nebo se nedomluví cizím jazykem. Cestování s cestovní kanceláří ale vůbec nemusí být nevýhodné. Počkáte-li s koupí na poslední chvíli (last minute), zájezdy budou výrazně zlevněny a balíček letenky, ubytování a stravy vás dohromady může vyjít výhodněji, než kdybyste všechno kupovali na vlastní pěst zvlášť. Také zvažte možnost koupě zájezdu se zahraniční cestovní kanceláří, například ceny německých cetsovních kanceláří jsou většiou o čtvrtinu až třetinu nižší. Cesta se zahraničními cestovními kancelářemi se vyplatí především pokud plánujete jet do exotiky, můžete totiž ušetřit až desetitisíce korun.

Cestování na vlastní pěst je dobrodružnější a může vás vyjít na minimum

Léto a prázdniny se blíží, cestujte letos levněji!

Cestování na vlastní pěst vám dá mnohem více volnosti, jelikož si cestu budete moci naplánovat přesně podle vašich preferencí a nebudete se muset na nic vázat. Cestování na vlastní pěst vás může vyjít dost draze, hlavně pokud spíte v hotelích a jíte v restauracích. Může vás ale také vyjít na úplné minimum. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem a různým akcím můžete letenky pořídit velmi výhodně. Pokud chcete ušetřit na ubytování, vyzkoušejte couchsurfing, komunitu na internetu, kde si lidé navzájem nabízejí ubytování zadarmo. Celý systém funguje na základě referencí, většina členů se tedy ještě nesetkala s negativní zkušeností.

Nemáte s kým cestovat? Jeďte do zahraničí za prací či studiem!

Pokud nemáte partnera na cestování, vydejte se do světa na stáž, dobrovolnický projekt nebo ESL jazykové pobyty. Díky práci v zahraničí si nejen zlepšíte jazykové dovednosti, ale také získáte drahocenné pracovní zkušenosti. Placenou i neplacenou stáž si můžete zprostředkovat sami, jen to není úplně jednoduchou záležitostí, jelikož hledání vhodné stáže vyžaduje dost času. Nicméně můžete začít třeba u nabídek institucí Evropské unie. Dobrovolnický projekt lze nalézt mnohem snadněji, především díky velké nabídce různých organizací. Většinou ale budete muset zaplatit poplatek za zprostředkování a hradit si sami alespoň cestu. Nejdráž vás vyjdou jazykové kurzy, na druhou stranu budete ale investovat i do vašeho vzdělání, jelikož budete v rámci pobytu navštěvovat jazykovou školu. Mezi nejoblíbenější pobyty patří letní škola Anglie, studium v USA nebo několikaměsíční program gap year.

Autor článku

Tereza Kaplanová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT