Při stavbě pražského okruhu se utratily miliardy navíc, uvedl NKÚ

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Při stavbě dálničního okruhu Prahy se utratily miliardy korun navíc kvůli změnám při realizaci staveb, nárůstu ceny kvůli vícepracem nebo výkupu pozemků pro křížení okruhu s dálnicí D1. Uvedl to dnes v závěrech kontroly financování této stavby Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby proto úřad podal trestní oznámení.

 

Podle NKÚ porušilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozpočtovou kázeň u devíti veřejných zakázek. V letech 2005 až 2011 použilo ŘSD celkem 5,7 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, uvedl úřad. Podal proto také oznámení Finančnímu úřadu pro Prahu 1.

Nynější kontrola zjistila, že některé nedostatky zjištěné předchozí prověrkou přípravy a výstavby silničního okruhu v roce 2004 přetrvávají. NKÚ v této souvislosti jmenoval nedostatečnou koordinaci mezi státními a územními orgány, posouvání termínů výstavby a růst nákladů kvůli změnám vyvolaným často účastníky územních řízení a nedostatky v posuzování variant chystané severozápadní části silničního okruhu.

Náklady na výstavbu podle závěru kontroly zvyšovaly mimo jiné dodatečné práce požadované samosprávou nebo zájmovými skupinami. "ŘSD na své náklady realizovalo i práce, kterými zhodnotilo majetek jiných osob. V jednom případě představovaly náklady na realizaci požadavků nad rámec schválené dokumentace částku vyšší než 1,2 miliardy korun," uvedl NKÚ.

O kvalitě přípravy staveb podle úřadu svědčí stavba, kde byly realizovány vícepráce v ceně více než čtyři miliardy korun, což činilo 90 procent smluvní ceny s dodavatelem. Smluvní cena stavby přitom nebyla změněna, i když ŘSD do doby kontroly uhradilo dodavateli o 659 milionů korun více, než byla smluvní cena bez rezervy.

NKÚ jako případ plýtvání zmínil také řešení mimoúrovňové křižovatky pro křížení okruhu s dálnicí D1. "ŘSD nejdříve vybralo řešení bez posouzení možných variant, a poté toto řešení změnilo. Výsledkem bylo rozhodnutí o demolici čerpací stanice umístěné v místě křížení," uvedl úřad. ŘSD přitom za pozemky benzinky zaplatilo 300 milionů korun, tedy 30.867 Kč za metr čtvereční.

Podle podkladů ministerstva dopravy z roku 2001 měla být výstavba silničního okruhu Prahy dokončena do roku 2008 s náklady 48,23 miliardy korun. "V době kontroly bylo z celkové délky 83 km zprovozněno 41 km v úsecích Satalice - Běchovice a D1 - Ruzyně, vynaloženo bylo již 34,818 miliardy Kč. Termín dokončení není závazně stanoven," uvedl NKÚ. ŘSD předpokládá dokončení kolem roku 2020 a celkové náklady na výstavbu mají přesáhnout 106 miliard Kč.

Kontrola byla prováděna od června 2011 do letošního ledna.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK