Americká korporace Harsco odchází z českého stavebnictví

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Americká společnost Harsco Corporation ukončila přímé podnikání v českém a slovenském stavebnictví. Její firmy Harsco Infrastructure CZ a Harsco Infrastructure Slovensko na obou trzích končí. Česká část společnosti loni prohloubila ztrátu na zhruba půl miliardy korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy firmy. Společnost dodává na stavby například lešení a bednění.

"Ve stavebnictví České republiky došlo v roce 2011 k dalšímu významnému poklesu stavební výroby, nejvýznamnější problém způsobil další propad objemu státních zakázek v oblasti dopravní infrastruktury," uvedl generální ředitel tuzemské firmy Ivan Kunst.

O uzavření české a slovenské firmy rozhodlo podle výroční zprávy vedení skupiny v USA. Cílem restrukturalizace divize Harsco Infrastructure má být hlavně menší geografické pokrytí světa a soustředění se na významné stavební a průmyslové trhy s menšími sezónními výkyvy.

Na tuzemském trhu bude firma dál nabízet své produkty a služby prostřednictvím regionálních kontaktních osob, uvedl jednatel rakouské části firmy Gerald Schönthaler. Firma loni zaměstnávala v Česku v průměru 138 lidí a kvůli odchodu z tuzemského trhu je propustila.

Harsco Infrastructure CZ v roce 2011 prohloubila ztrátu na 452,9 milionu korun, předloni prodělala 99,8 milionu. Tržby firmy loni v Česku naopak vzrostly o sedm procent na 225,2 milionu korun.

Harsco Corporation poskytuje globálně služby nejen stavařům, ale také například ocelárnám, energetickým firmám nebo železničním společnostem. Firma podle vlastních údajů podniká v 39 zemích světa, zaměstnává kolem 20.000 lidí. Její roční tržby činí 3,3 miliardy dolarů, tedy asi 65 miliard korun.

Americká korporace má v Česku také společnost Harsco Metal CZ. Její jméno se dostalo loni do médií kvůli vadám na nové dálnici D47. Harsco Metal CZ je nástupnickou firmou původního dodavatele strusky, kterou stavaři pod vedením společnosti Eurovia CS využili v náspu vozovky. Podle některých názorů mohla tato struska způsobit následné zvlnění dálnice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK