Státnice: připravte se efektivně!

28.05.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


S příchodem jarních a letních měsíců klepou na dveře nejen maturity, ale mnohým studentům i státnice. Jak se na ně ale připravit a doslova nepromrhat cenný čas, který máte před sebou? Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným, patřete mezi ně i vy!

Vytvořte si plán

Průběh státních závěrečných zkoušek je na každé škole jiný. Nicméně v každém případě před sebou studenti mají seznam otázek z jednotlivých okruhů. Díky tomu si každý může udělat určitý plán, jak se kvalitně připravit na den D.

  1. Obstarejte si podklady – ať už od svých spolužáků nebo bývalých absolventů. Nejideálnější možností je sehnání kvalitně zpracovaných otázek jednotlivých okruhů, z kterých se můžete už rovnou učit a zdlouhavé vypracování otázek vám tak odpadá;
  2. Vytvořte si denní plán – když už víte, kolik se toho musíte naučit, můžete si učivo rozdělit dle množství do jednotlivých dnů. Například víte, že musíte zvládnout 60 otázek za 23 dní. Váš denní plán je tedy naučit se tři otázky denně, zbývající tři dny vám slouží jako rezerva pro nečekané události a zopakování celých okruhů;
  3. Motivujte se – co si budeme nalhávat - nikomu se nechce učit, když ví, že musí (navíc v teplých letních měsících). Je tedy důležité, abyste se motivovali. Po čem už dlouho toužíte? Co byste si přáli? Nový mobil, mp3 přehrávač, brusle, šaty, relaxační víkendový pobyt nebo cokoliv jiného? Slibte si, že si danou věc pořídíte po úspěšném zakončení vašeho studia a také to dodržte! Pro umocnění vaší motivace si pořiďte obrázek vaší odměny a tu mějte při učení neustále na očích.

Přehodnoťte váš denní program

Zdá se vám, že i přes váš denní plán máte stále málo času a nestíháte učivo? Nebo si už dopředu říkáte, že to přece nemůžete stihnout? Zastavte se a zkuste se podívat zpětně na váš denní program. Jak trávíte svůj veškerý volný čas? Kolik času věnujete sledování televizních seriálů, televizi nebo icq? Pokud tyto věci omezíte, určitě se vám podaří najít si ve svém denním programu další hodinu času navíc, která vám poslouží k vašemu prospěchu a uskutečnění toho co chcete.

Pár tipů nakonec

Neučte se od ráno do večera! Celodenní učení v kuse určitě není tou správnou volbou. Jediné čeho byste dosáhli, by byl stres a únava. Nezapomínejte tedy na:

  • Pravidelné pauzy – ideálně po 45 minutách, protože právě tolik minut se dokážeme v kuse opravdu soustředit;
  • Sport – pravidelný pohyb vám prokrví mozek, pročistíte si hlavu a vybijete stres;
  • Procházku – taková půlhodinka v parku vám rozhodně prospěje;
  • Odpočinek – pusťte si relaxační/meditační hudbu a odpočívejte;
  • Dostatek spánku – odpočinutým a čilým se vám bude učit lépe než v polospánku.
  • Myslete pozitivně – lehce se to říká, ale s pozitivním myšlením se vám bude rozhodně učit lépe, než když si dopředu budete říkat, že to nezvládnete – proč byste neměli?!

Pokud hledáte změnu a už se vám příčí učit se sami mezi čtyřmi stěnami, zkuste třeba:

  • Učení venku – mozek potřebuje kyslík, na čerstvém vzduchu se vám ho dostane nejvíc;
  • Učení ve studovně – v prostředí kde se všichni ostatní také učí předejdete rozptýlení v podobě internetu a nekonečným povídáním se spolubydlícími;
  • Hromadné učení – vzájemné učení může být méně stresující a podpoří vaši motivaci nepřestávat a zabojovat.

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT