Být v obraze je IN

31.05.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Televizní zpravodajství vás nebaví, protože se jen těžko orientujete v množství případů, jež na vás denně chrlí? Noviny ani kvalitní tisk radši ani nezkoušíte kupovat, poněvadž texty jsou na vás příliš složité, a nadměrná koncentrace odborných termínů vás vyčerpává? Do zanícených debat (nejen politických) se s přáteli u piva raději ani nezapojujete, abyste se neztrapnili svou neznalostí? Je čas začít se orientovat!

Nároky na moderního člověka rostou a u jedince, který chce být úspěšný, se vyžaduje přehled a schopnosti v širokém spektru oborů. Těmto požadavkům je někdy obtížné dostát, na druhou stranu někdy stačí málo, aby se člověk vyznal, nebo tak alespoň působil. Ano – sice to může znít pokrytecky, ale to, jak člověk umí „prodat“ i minimum znalostí, které má, někdy rozhoduje o celkovém dojmu, jakým na ostatní zapůsobí.

Nejde vyznat se ve všem

Problémem dnešní uspěchané doby je nadmíra informací, která se na nás dennodenně valí z médií, a naše mozky jednoduše nejsou schopny všechny tyto informace přijmout. Nemáme čas problémy zkoumat dopodrobna a pro jakous takous orientaci docela postačí krátká shrnutí událostí, jež přináší televizní vysílání a zpravodajské servery. To je ale špatně. S povrchní znalostí získanou z těchto zdrojů vyjde leda úplný informační ignorant. Proto je nutné podívat se pod povrch.

Vhodným způsobem jak nabýt znalosti v oblasti současného dění je samozřejmě kvalitní (ne bulvární) denní tisk. Ani ten se však nedá vždy považovat za kvalitní a objektivní a je třeba být při čtení článku potřebně kritický.

O kvalitě a serióznosti informací, které se dají najít na zpravodajských webech, jsme se všichni mohli přesvědčit před nedávnem, kdy je všechny obletěla uměle vytvořená „kachna“ snažící se čtenáře přesvědčit, že pokladník nově vzniklé Romské strany zpronevěřil svěřené peníze. Neexistovala ani strana, ani pokladník, jména svědků byla smyšlená. Média se pak všechna vymlouvala na výjimečnost situace a neprodlenou potřebu zveřejnit tuto zprávu, což by ověřování pravdivosti jen zdržovalo.

Jak na nezáživné zprávy

Jak se pustit do čtení článků, které nám na první pohled nepřipadají záživné a v množství textu by se utopila i nenáviděná češtinářka ze základní školy? Prvním krokem je vybrat si - určit téma, které vypadá zajímavě a tomu se věnovat hlouběji. Na internetu je čtení snazší, zprávy sice bývají kusé, často ale obsahují dostatek odkazů zabývajících se shodnou problematikou a lze se tak snadno dopátrat jádra problému.

Další možností jak prohloubit svůj rozhled může být předplatné nějakého časopisu či deníku a následně také jejich poctivé čtení. I tady ale pozor, některé deníky se více či méně otevřeně přiznávají k tomu, na kterou stranu v politickém spektru se přiklánějí (přestože jsou všechny ve výsledku označovány za nestranné). Z textů jimi otisknutých je to více než patrné, což někomu nemusí být tak docela po chuti.

Řekněte ne bulváru

Populární zpravodajské servery hemžící se kuriozitami by měli sloužit jen pro pobavení, rozhodně ne k hlavnímu informování čtenáře o okolním světě. Ačkoli by to asi tvůrci neradi slyšeli, stejně je tomu u televizního vysílání (zvláště některých) komerčních stanic, které se spíše snaží o to udržet divákovu pozornost a nalákat ho na senzaci, než mu podat nezkreslený obrázek o hlavních událostech dne, mající jistou odbornou úroveň.

Hlavní rada tedy zní – nebraňte se čtení novin a sledování televizních pořadů, které jsou podle vás určeny jen pro „všeználky“, zjistíte, že tomu tak není. Pokuste se každý problém zkoumat z více pohledů, pátrat po názorech ostatních (vhodné mohou být například komentáře v časopisech nebo blogy na oblíbených zpravodajských serverech) a s jejich pomocí utvořte vlastní názor. Chtějte víc. Nezapomínejte být kritičtí a nedělejte si hlavu z toho, když někdo vypadá moc moudře, případně se tváří, že všemu rozumí – pravděpodobně to hraje.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT