Rubl v květnu vykázal nejhorší pokles k dolaru od krize

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. května (ČTK) - Ruský rubl dnes vůči americkému dolaru klesl na 33,48 RUB, nejníže od počátku dubna 2009, tedy na úroveň z doby krize. Za celý měsíc pak ztratil 14 procent, což byl nejvyšší pokles od vypuknutí finanční krize. Může za to prudký propad cen ropy, odliv kapitálu a nezájem investorů o rizikovější investice, mezi které patří i měny rozvíjejících se zemí, včetně rublu, kvůli krizi v eurozóně.

Podle analytiků pokles rublu vůči dolaru dnes zhoršila vysoká domácí poptávka, ke které by mohly přispívat přípravy ruské ropné firmy Rosněfť na plánovaný zpětný odkup akcií. Rosněfť ve středu oznámila, že plánuje od minoritních akcionářů koupit akcie za dvě miliardy USD.

"U rublu byl obrovský pohyb, který byl výsledkem nákupu dolarů jednou ruskou bankou - nevíme proč, ale myslíme si, že to bylo spojené se zpětným odkupem akcií Rosněfti," uvedl jeden z obchodníků západní banky. Podle dalších obchodníků za nákupy stála Gazprombank.

Podle ekonomů pokles rublu rovněž souvisí se zklamáním domácích i zahraničních investorů z vývoje v Rusku a nedostatek náznaků, že by země směřovala od letošních voleb k politickým a ekonomickým reformám. Rusko je tak stále více než v minulosti závislé na vývoji cen ropy.

"Myslím, že je zde obecně pocit zklamání po volbách, s vytvořením nového kabinetu, a nedostatek významných změn ať už jde o osobnosti nebo obecněji o politiku," prohlásil ekonom RBS Timothy Ash.

Nejnovější anketa agentury Reuters ukázala, že odliv kapitálu z Ruska by mohl letos činit 65 miliard USD, o 25 miliard USD více než se čekalo na počátku roku. Loni čistý odliv kapitálu činil 80,5 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK