Na mezinárodním setkání v Cambridge vystoupili akademici z Fakulty tělesné kultury UP

12.06.2012 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Problematika zdravého životního stylu přivedla do Anglie delegáty z více než čtyř desítek zemí. Na mezinárodním setkání odborníků, které se uskutečnilo na Univerzitě v Cambridgi ve dnech 6. až 9. června, zastupovali Českou republiku akademici z Univerzity Palackého v Olomouci – hlavní řešitel HBSC studie Michal Kalman, vedoucí Katedry rekreologie FTK UP Zdeněk Hamřík a Erik Sigmund z Institutu aktivního životního stylu. Výsledky jejich výzkumu jsou zásadní pro další politická rozhodnutí týkající se životního stylu mládeže. Za dva roky se odborníci z celého světa setkají v Olomouci.

Setkání se zúčastnili zástupci ze 43 zemí světa, včetně zástupců Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Světové zdravotnické organizace (WHO). Hlavními rozvíjenými tématy byla spolupráce, využívání výsledků a další rozvoj HBSC studie v nadcházejících letech. Na meetingu proběhlo rovněž Valné shromáždění HBSC: při této příležitosti požádal Dominic Richardson, zástupce OECD, o sdílení dat z našeho výzkumu. HBSC studie se tak stane základním zdrojem dat pro politické rozhodování na úrovni OECD ve vztahu k životnímu stylu dětí a školáků,“ uvedl hlavní řešitel studie Michal Kalman.

Následující HBSC meeting se po Cambridge uskuteční za dva roky v České republice, konkrétně na Univerzitě Palackého v Olomouci. „Organizace pravidelných setkání s předními odborníky na životní styl je velmi prestižní. Právě proto jsme se rozhodli navrhnout uspořádání setkání řešitelů HBSC studie v roce 2014 na olomoucké univerzitě. Mezinárodní společenství tento návrh v Cambridge přijalo,“ zdůraznil vedoucí Katedry rekreologie FTK UP Zdeněk Hamřík.

HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) je mezinárodní kolaborativní výzkumná studie Světové zdravotnické organizace o životním stylu dětí a školáků. Poskytuje cenná data o specifických oblastech chování, které mají významný vztah k tělesnému a duševnímu zdraví dětí a mládeže. Jedná se o kouření, užívání alkoholu, zdravotní a psychosomatické obtíže, užívání léků, výživu a stravovací zvyklosti, pohybovou aktivitu, volnočasové aktivity, rodinu a úrazy. Studie se realizuje od roku 1983, v současné době je do ní zapojeno 43 zemí světa. Česká republika se studie poprvé účastnila v roce 1994, výzkum se dále opakuje vždy ve čtyřletých intervalech. Do posledního výzkumu v roce 2010 bylo zapojeno 5686 dětí z 94 škol v České republice.

Více na: www.hbsc.upol.cz, www.hbsc.org

Autor článku