Ušetřete na cestování po Evropě, jen musíte vědět jak!

13.06.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Cestování po Evropě vás nemusí nutně stát všechno vaše jmění, a to ikdyž se vydáte do měst jako třeba Londýn nebo Paříž. Jde jen o to váš výlet řádně a s dostatečným předstihem naplánovat. Zde najdete několik tipů, jak Evropu poznat levněji!

Vyzrajte na aerolinky

V Evropě sídlí hned několik nízkonákladových leteckých společností, se kterými můžete získat letenky za velmi výhodné ceny, obzvlášť pokud si je koupíte s dostatečným předstihem. A pokud je cena letenky do vaší vybrané destinace i tak drahá, zkuste nabídky nízkonákladových společností zkombinovat a najít trasu s přestupem. Pokud se například chystáte na Tenerife, přímá letenka z Prahy vás vyjde mnohem dráž než dvě letenky zvlášť s přestupy třeba v Miláně nebo v Madridu.

Využijte městské hromadné dopravy a lístků all-in-one

Pokud se snažíte ušetřit, samozřejmě nebudete jezdit po městě taxíkem, ale také často není možné obejít všechna zajímavá místa pěšky. Je proto dobré dopředu naplánovat váš itinerář, můžete si pak podle něj koupit jízdenku městské hromadné dopravy na celý váš pobyt a ušetřit tak nemalou částku. Většina měst totiž nabízí třeba týdenní nebo měsíční jízdenky. V případě, že během vašeho pobytu plánujete i intenzivní návštěvy pamětihodností, zvažte koupi pasu all-in-one. Tyto lístky seženete ve většině evropských měst, můžete je pak použít jako vstupenku na většinu turistických atrakcí, lístek na městskou hromadnou dopravu (většinou na den nebo týden), ale také díky nim najdete slevy v místních obchodech a restauracích.

Ušetřit lze i na jídle a ubytování

Hledáte-li levné ubytování, zkuste využít nabídky hostelů, kde vás ubytování na noc vyjde už od 10 Eur. Pokud ale hledáte ubytování úplně zadarmo, zkuste zvážit couchsurfing, komunitu na internetu, kde si lidé navzájem nabízejí ubytování zadarmo. Také zapomeňte na stravování se po restauracích, a pokud se rozhodnete vyrazit na večeři, předem si ustanovte rozpočet. Využijte toho, že ve většině evropských měst najdete dobře udržované parky a vyražte třeba na piknik! Jídlo můžete koupit na místním trhu, často zde pořídíte levněji.

Jeďte mimo víkend, využijte akcí zadarmo a procvičte si jazyk

Nejste-li vázaní prací a dovolenou, určitě přizpůsobte vaší dovolenou tomu, že od pondělí do čtvrtka většinou seženete levnější letenky, jízdenky, vstupenky, ale i ubytování. Pokud proto na cestování vynecháte víkendy, můžete ušetřit spoustu peněz. Využijte také aktivit nabízených zadarmo nebo sponzorovaných městem. Můžete tak například získat vstupné, vidět film ve venkovním kině nebo se zúčastnit koncertu v parku – a to vše zadarmo! Navíc na akcích pořádaných pro místní můžete lépe poznat zdejší kulturu a zlepšit své jazykové dovednosti. Pokud například navštěvujete jazykové kurzy angličtina v Česku, rozhodně zkuste své znalosti použít i v praxi a třeba shlédnout film nebo se seznámit s místními. A pokud chcete v zahraničí navštěvovat jazykovou školu, spoustu výhodných akcí, jako kurz za poloviční cenu, najdete na stránce www.esl-jazykovky.cz.

Neskočte do turistické pasti

Vyhněte se turistickým pastím, ne všechno, co vypadá jako skvělá nabídka je skvělou nabídkou. Raději si všechno vyhledejte dopředu a přečtěte si i reference. Pokud například hledáte prohlídku po městě, neskočte do pasti drahým průvodcům. Zjistěte si, jestli ve městě působí prohlídky s průvodcem zdarma od společnosti Sandemans New Europe. Tyto prohlídky jsou většinou zabavné, kvalitní a fungují na principu spropitného, proto bude jen na vás, kolik za prohlídku zaplatíte! Také se zkuste vyhnout pastím jako “láhev vody za 3 eura“, raději zkuste využít pitné vody z městem zřizené fontánky nebo si nápoje a jídlo kupte dopředu. Za zmínku určitě stojí i to, že například v restauracích ve Velké Británii, ale i dalších zemích máte při jídle nebo pití nárok na vodu zdarma.

Autor článku

Tereza Kaplanová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT