Naučte se nové věci díky online kurzům!

18.06.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Také občas litujete toho, že nabídka předmětů na vaší škole není širší a nenabízí specializované přednášky jdoucí s dobou nebo úzce zaměřená praktická cvičení? Nebaví vás být čistě samouky, co se týče moderních postupů v oboru? Řešení alespoň pro některá odvětví nabízejí online kurzy zahraničních univerzit.

Tisíce kurzů na internetu

Bezpočet možností existuje zejména u technických oborů, ale dnes už naštěstí zdaleka ne pouze u nich. Jedna z nejprestižnějších univerzit technického zaměření na světě, MIT (Massachusetts Institute of Technology), v současnosti nabízí online kurzů přes dva tisíce, od základních po specializované. A kde je najdete? Můžete je vyhledat na oficiálních stránkách univerzity, nebo využít některou ze stránek zaměřených čistě na online kurzy z nejrůznějších světových škol. I jiné světové univerzity již také využívají jejich služeb, a tak není problém se dostat k materiálům a průběžným testům z mnoha předmětů jak pro začátečníky, tak odborníky.

Mezi nejznámější platformy online kurzů patří OLI (Open Learning Initiative) a OCW Consortium (Open Courseware). Open Learning Initiative vám umožní nejen studium libovolných kurzů z nabídky pomocí volně dostupných a logicky uspořádaných materiálů, ale i zpětnou vazbu za pomoci plnění úloh, které jsou pak zhodnoceny; výsledky a s nimi svůj pokrok si pak můžete prohlížet ve svém OLI indexu. Výstupem je právě index, certifikáty o splnění či kredity OLI nenabízí. Můžete se ale zkusit domluvit s vyučujícím na své univerzitě, že oficiálně vypíše kurz, který ale budete „navštěvovat“ pomocí OLI. Bude pak už záležet jen na něm, zda na návrh přistoupí a jakou formu přezkoušení zvolí – zda bude spoléhat pouze na výsledky z OLI, bude úlohy kontrolovat osobně, nebo vám pak zadá závěrečný úkol či vás klasicky vyzkouší.

I vyučující se mohou inspirovat

OCW Consortium funguje na trochu jiném principu. Shromážděné materiály z desítek vysokých škol z celého světa jsou uspořádány tak, aby je mohli využít jak studenti, tak vyučující, kteří zakládají vlastní „offline“ předmět a hledají vhodné materiály k výuce. OCW Consortium většinu kurzů neobsahuje na svých vlastních stránkách a častěji odkazuje na weby samotných univerzit. Už jen na nich pak záleží, kolik materiálů a možností procvičování „online studentům“ nabídnou. Některé obsahují pouze text či soubor videí, jiné i testy a dokumenty se správnými odpověďmi a další zase úkoly k vlastnímu vypracování a příklady jejich řešení.

Po OLI a OCW Consortiu samozřejmě nelze zapomenout ani na další dva velké hráče v oblasti online výuky, a to stránky Coursera a Khan Academy. Obě stejně jako předchozí weby nabízejí velmi široké spektrum kurzů od uměleckých a humanitních oborů přes medicínu a biologii až po programování, statistiku či elektrotechniku.

Coursera se od předešlých stránek liší zejména v tom, že kurzy jsou lektory organizovány v určitém časovém období a nemůžete k nim většinou získat přístup, pokud právě neprobíhají. Najdete tam předměty i od prestižních univerzit jako Princeton či Stanford z veškerých dostupných oborů od humanitních po technické.

Připravte se na mezinárodně uznávané zkoušky

Khan Academy kromě online kurzů nabízí i interaktivní přípravu na některé mezinárodní testy, především z oblasti matematiky: SAT Math, California Standards Test, Competition Math, GMAT, Singapore Math a další. Nevýhodou je, že některé tamní kurzy sestávají čistě ze seznamu edukativních videí a kromě otázek pod nimi nenabízí tolik možností se procvičovat a ověřovat vlastní pokrok jako některé jiné podobně zaměřené weby.

Pokud vám nevadí postup samouka nebo si chcete jen jednorázově dohledat informace ke svému podoboru, Khan Academy či Open Courseware Consortium pro vás zřejmě budou ideální; pakliže ale chcete online studovat „klasičtější“ formou, průběžně zjišťovat svůj pokrok a moci diskutovat s ostatními studenty, měly by pro vás být vhodnější projekty Open Learning Initiative a Coursera. Na internetu se dnes můžete naučit množství nových užitečných věcí, které pak využijete v odborné praxi – nebo třeba při pozdějším studiu v zahraničí.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT