MfD: ČEZ hrozí mnohamiliardová pokuta, když se nezbaví elektráren

23.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Energetické firmě ČEZ hrozí mnohamiliardová pokuta, když se nezbaví několika elektráren. Podle Evropské komise (EK) totiž společnost omezovala konkurenci, píše v dnešním vydání Mladá fronta Dnes (MfD). Komise nabídla ČEZ dohodu, že od sankce, která by mohla činit až několik desítek miliard korun, ustoupí, když se firma zbaví výrobní kapacity o výkonu zhruba 800 megawatt.

K názoru, že český energetický gigant ztěžoval život konkurentům, dospěl po dvou a půl letech vyšetřování antimonopolní úřad EK. Podle MfD omezila firma ČEZ konkurenci hlavně v případě, kdy těžařský podnik Czech Coal žádal stát o povolení k připojení vlastní elektrárny. Společnost ČEZ si tehdy na stejném místě rezervovala připojení pro své zdroje, a Czech Coal poté povolení nedostal. Prvotní stížnost dostala zřejmě EK právě od Czech Coal.

"Nebudeme se k šetření Evropské komise vyjadřovat," řekl deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Vývoj nechce do konečného rozhodnutí komentovat ani EK.

Firma ČEZ nabídne k prodeji buď elektrárny Chvaletice, Počerady či Dětmarovice, nebo Tisovou a Mělník III. Tento návrh má v nejbližších dnech dostat dozorčí rada ČEZ, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK