Dozorčí rada ČEZ má tři nové členy

26.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Novými členy dozorčí rady společnosti ČEZ se dnes stali Jiří Volf, Robert Vacek a Milan Bajgar. Rozhodla o tom valná hromada firmy. Noví členové v dozorčí radě nahradí Liběnu Dobrovolnou a Jána Dzvoníka, kteří byli po roce ve funkcích odvoláni.

Dozorčí rada ČEZ má 11 členů, jejím předsedou je Martin Roman. Valná hromada nevyhověla požadavku Ekologického právního servisu (EPS), aby byl Roman ze své funkce odvolán. Roman loni odešel z postu generálního ředitele ČEZ kvůli podezřelým zakázkám pro plzeňskou Škodu, kde dříve působil ve vedení.

Volf je poradcem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a dříve pracoval jako náměstek ministra financí. Vacek pracuje na úřadu vlády jako šéf sekce koordinace boje s korupcí. Bajgar je lékař a ředitel rehabilitačního centra v Čeladné.

Řadoví členové dozorčí rady ČEZ pobírají odměnu kolem 50.000 korun měsíčně. Předseda pobírá asi 100.000 Kč. Zástupci státní správy funkci vykonávají zadarmo.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Loni firma vykázala čistý zisk téměř 41 miliard korun, stát získá na dividendě 17 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK