UK udelila dva cestne doktoraty

27.06.2012 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Přední světoví fyzici profesor Wolfgang Domcke z Technické Univerzity v Mnichově a profesor Donald Lynden-Bell z Univerzity of Cambridge převzali ve Velké aule karolina čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa.

Profesor Wolfgang Domcke je významnou vědeckou a pedagogickou osobností v oblasti teoretické atomové a molekulární fyziky. Je autorem mnoha průkopnických prací. V roce 2008 získal prestižní Koperníkovu cenu (společně s A. L. Sobolewskim) za příspěvek k pochopení molekulárního mechanizmu fotostability života. Profesor Domcke významným způsobem přispěl k rozvoji teoretické fyziky na Univerzitě Karlově.

Profeser Domcke během své bohaté vědecké kariéry například vypracoval nelokální rezonanční model umožňující výpočet neelastických a reakčních srážek elektronů s molekulami. Ve spolupráci s českými vědci vysvětlili původ výrazných prahových efektů ve srážkách elektronů s halogenovodíky. Jeho práce přispěly také ke změně chápání nezářivých rozpadových procesů a fotochemické dynamiky.

Profesor Donald Lynden-Bell, FRS je autorem teorie kvazarů jako akrečních disků kolem gigantických černých děr. Správně předpověděl, že takové černé díry jsou v jádrech většiny velkých galaxií. Spolu s profesorem Maartenem Schmidtem dostal v roce 2008 Kavliho cenu za astrofyziku za fundamentální příspěvky k pochopení podstaty kvazarů.

Profesor Lenden-Bell se stal prvním ředitelem Institute of Astronomy na University of Cambridge. Od roku 2001 je zde emeritním profesorem. Jeho výzkum se týkal dynamiky, statistické mechaniky, relativity, mechaniky kapalin a magnetohydrodynamiky a jejich aplikací v astronomii. Vytvořil příklady systémů, které se stávají teplejšími, když je ochlazujeme, tj. takových, které maji záporné specifické teplo; a ukázal, kde jsou skryty nedostatečné předpoklady v “důkazu”, že toto nemůže nastat.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT