Policie ČR dala ve věci stipendií za pravdu univerzitě a fakultě

28.06.2012 | , UJEP
STUDENT


V březnu tohoto roku uveřejnila MF Dnes a následně pak několik dalších českých médií opakovaně informaci o údajném zneužívání mimořádných stipendií na katedře výtvarné kultury ústecké pedagogické fakulty v souvislosti s akcí připravovanou pro handicapované spoluobčany a jednou konferencí pořádanou taktéž zmíněným pracovištěm. Policie ČR své vyšetřování ve věci stipendií odložila s tím, že „nejde o podezření z přečinu a není na místě věc vyřídit jinak“.

Podle bývalého vedoucího katedry doc. Mgr. Martina Mrázika, Ph.D., mělo dojít k „podvodnému jednání v souvislosti s čerpáním mimořádných stipendií“ tajemnicí zmíněného pracoviště. Vedení ústecké univerzity nechalo vypracovat audit stipendijního fondu pedagogické fakulty a děkan fakulty si za přítomnosti místopředsedy akademického senátu (student fakulty) pozval zainteresované studenty, aby mu objasnili případné problémy. Policie ČR, která následně věc prošetřila, rozhodla ve svém usnesení takto: „Vyplacení mimořádných stipendií z příslušného stipendijního fondu nebylo v rozporu se zákonem č. 111/1998 Sb. (zákon o vysokých školách), ani v rozporu se Stipendijním řádem Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Stipendijním řádem pedagogické fakulty, což vyplývá i ze zprávy provedeného auditu. Vyplacená stipendia jsou majetkem příjemce stipendia, tedy studenta, a je pouze a jenom na jeho uvážení, jakým způsobem s přiděleným stipendiem naloží. V případě studentů katedry výtvarné kultury Pedagogické fakulty UJEP, se tito svobodně a bez jakéhokoli nátlaku rozhodli, že získané finanční prostředky použijí na akce, na jejichž pořádání se sami různou měrou podíleli.“ Policie tak nejen výsledky jednání se studenty, kterých se celá věc týkala, ale také korektnost informací podaných v tiskovém prohlášení fakulty vydaném okamžitě po zveřejnění prvního článku v MF Dnes.

Celou věc jsme od začátku označovali za účelový útok jednoho z bývalých kolegů. Naše argumenty však většina médií téměř ignorovala a podávala neobjektivní obraz věci bez poskytnutí adekvátního prostoru sdělením univerzity se záměrem věc a priori skandalizovat. Takový postup považujeme za krajně neprofesionální a poškozující dobré jméno naší školy. Pedagogická fakulta UJEP tímto považuje celou věc za uzavřenou,“ komentoval usnesení Policie ČR děkan fakulty doc. PaedDr. Pavel Doulík, Ph.D.

Autor článku