ČEZ dokončil nákup Energotransu, vlastníka elektrárny v Mělníku

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dokončila nákup stoprocentního podílu ve firmě Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku. ČEZ to dnes uvedl na svém webu. ČEZ získal Energotrans loni od Energetického a průmyslového holdingu (EPH), když této společnosti prodal svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné firmě Mibrag. Spojení firem před deseti dny povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

ČEZ před 11 lety vlastnil 30 procent Energotransu. Tento podíl prodal Pražské teplárenské za půl miliardy korun. Později Energotrans získal EPH. O Energotrans se ČEZ zajímal několik let v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnou v Mělníku, která v budoucnu zabezpečí dodávky tepla pro Prahu.

Společnost Energotrans je stoprocentní dceřinou firmou Pražské teplárenské a provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník I o instalovaném výkonu 352 megawattů. "Jsme připraveni a schopni zabezpečit spolehlivé dodávky tepla pro Prahu i do budoucna," sdělil už dříve ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Konkrétní plány u Energotransu bude podle něj ČEZ ještě upřesňovat.

Občanské sdružení spotřebitelů tepla Za férové ústřední topení ovšem vyjádřilo obavy, že převzetí Energotransu společností ČEZ a jeho nový paroplynový zdroj přinese Pražanům zdražení tepla.

Server Aktuálně.cz nedávno uvedl, že ČEZ na koupi Mibragu, která doprovázela převzetí Energotransu, prodělal. ČEZ podle serveru Mibrag koupil za 206 milionů eur a prodal za 130 milionů eur. Mluvčí Kříž to ale odmítl s tím, že firma na prodeji Mibragu vydělala 46 milionů eur (asi 1,2 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK