DPP prodloužil kolektivní smlouvu do konce roku 2015

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) se dohodl s odborovými organizacemi na prodloužení současné kolektivní smlouvy až do konce roku 2015. Dodatek, který dnes podepsali zástupci vedení podniku i všech odborových organizací, zajišťuje reálný růst mezd zhruba o inflaci. Podnik bude zaměstnancům také více přispívat na penzijní připojištění.

"Odborové organizace považují uzavření sociálního smíru do konce roku 2015 jako jeden ze základních pilířů k možnému rozvoji dopravního podniku jako největšího přepravce na území Prahy a středních Čech," řekl ČTK předseda jedné z odborových organizací Oldřich Schneider.

Podle personálního ředitele Lumíra Tesaře smlouva zajišťuje letos nárůst o jedno procento, v příštím roce o tři procenta a v posledních dvou letech o inflaci a 0,7 procenta respektive inflaci plus jedno procento.

Podle Schneidera odborové organizace souhlasily s nižším nárůstem tarifních mezd v letošním roce pod hranicí předpokládaného růstu inflace zároveň s prodloužením účinnosti kolektivní smlouvy o tři roky, čímž se udrží sociální jistoty zaměstnanců.

Jedním z důležitých bodů je i dohoda na zavedení sociálního programu zejména pro profese vyžadující vysoké nároky na zdravotní stav. Těmto zaměstnancům, mezi které patří zejména řidiči a strojvedoucí, umožňuje po odpracování 20 let nadále pracovat v DPP na méně náročných pozicích.

Současná kolektivní smlouva byla uzavřena na konci prosince 2009, loni v červnu k ní byly uzavřeny dodatky týkající se nárůstu mezd. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců DPP za rok 2011 činila 29.735 Kč. Na mzdách zaplatil DPP v roce 2011 celkově 3,96 miliardy korun. Zaměstnává přes 10.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK