Kosmetická firma Coty chce vstoupit na burzu

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Kosmetická společnost Coty Inc. hodlá po neúspěšné nabídce na převzetí firmy Avon vstoupit na burzu. Coty známá hlavně výrobou parfémů značek jako Calvin Klein, Dafidoff a Chloé podala žádost o primární nabídku akcií, ze které chce získat až 700 milionů USD (14,1 miliardy Kč).

Zájem o primární nabídky akcií v USA je více než měsíc po zpackaném debutu Facebooku nízký. Přispívá k tomu i evropská dluhová krize, která donutila některé firmy své plány odložit. Počet firem, které chtějí vstoupit na americkou akciovou burzu, se ve druhém čtvrtletí snížil na 27 ze 40 v prvním čtvrtletí. Tomuto trendu částečně odolávají jen spotřebitelské firmy.

Firma Coty vznikla v roce 1904 v Paříži a vlastní ji německá holdingová firma Joh. A. Benckiser. Benckiser vlastní také podíly ve výrobci obuvi Jimmy Choo a britském výrobci spotřebního zboží Reckitt Benckiser. Po 7,5 procentech akcií v Coty vlastní Berkshire Hathaway a soukromá investiční firma Rhone.

Coty je druhým největším výrobcem parfémů na světě. Je známá hlavně parfémy se jmény celebrit, včetně Beyoncé, Lady Gaga a Madonny. Její záběr je však široký, od luxusních parfémů pro módní značky jako Bottega Veneta po produkty pro péči o pleť prodávané v obchodech Wal-Mart Stores. Za devět měsíců do konce března firma vykázala čistý zisk 32,9 milionu USD při příjmech 3,58 miliardy USD. Parfémy mají na celkovém prodeji podíl 57 procent.

Firma chce být obchodována na burze Nasdaq nebo NYSE. Vedením primární nabídky akcií byly pověřeny firmy BofA Merrill Lynch, J.P. Morgan a Morgan Stanley. Žádné bližší informace k nabídce zatím společnost neposkytla, napsala agentura Reuters.

Coty letos učinila nabídku na převzetí přímého prodejce kosmetiky Avon za 10,7 miliardy USD. Z nabídky se však nakonec stáhla, protože vedení Avonu na ní neodpovědělo ve stanové lhůtě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK