Jak napsat motivační dopis?

03.07.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Rtuť teploměru se již vyšplhala přes 30 stupňů Celsia, koupaliště a aquaparky zaznamenaly nemalý počet návštěvníků. Je tu začátek léta, což pro mnohé studenty znamená nejen blížící se prázdniny, ale také brigády. Jiní po úspěšném složení maturit nebo státních závěrečných zkoušek vstoupí do světa „pouze pracujících“, nicméně v obou případech je třeba mít nachystaný nejen životopis, ale i kvalitně zpracovaný motivační dopis.

Prodejte své know-how

Na trhu práce se střetává nabídka (lidé) s poptávkou po práci (firmy). Je důležité umět nejen nabídnout, to co umíte, ale hlavně vědět JAK prodat své znalosti, dovednosti a zkušenosti. Svému potencionálnímu zaměstnavateli prezentujete sami sebe a k tomu patří nejen dobře zpracovaný životopis, ale i motivační dopis. Právě ten mnoho lidí podceňuje a nepřikládá mu velkou váhu při výběrovém řízení. Jenže kolikrát to může být právě průvodní dopis, který rozhodne o tom, zda se účastníte prvního kola pohovoru nebo ne.

Motivační dopis ve dvou větách

Proč se vlastně píše motivační dopis a nestačí zaslat pouze životopis? Odpověď se nabízí ve dvou větách:
„Motivační dopis říká potencionálnímu zaměstnavateli, proč právě vy byste měli být přijatí na danou pozici.“

Je to prostor rozsahu A4, kde můžete vypíchnout vaše přednosti, profesionalitu, kreativitu a dát personalistům přesně to, co chtějí. Jedno pravidlo – vždy přizpůsobujte motivační dopis dané pozici – s jedním univerzálním neuspějete, navíc zkušení HR pracovníci jej lehce poznají. Určitě je však dobré mít určitou „kostru“, ale vždy je důležité motivační dopis poupravit a přizpůsobit jej pozici, na kterou se hlásíte.

Jak by měl vypadat správný motivační dopis?

  • Maximální délka by neměla přesáhnout jednu stránku
  • Text by se měl pro přehlednost členit do odstavců
  • Obsah by měl být strukturován maximálně do čtyř odstavců
  • Na úvod se píše vždy oslovení – Dobrý den…, Vážený/á…
  • Na konci je pozdrav s rozloučením– S přáním krásného dne …
  • Na závěr můžete celý text zarovnat do bloku
  • Do záhlaví nebo zápatí napište svoje jméno a kontaktní údaje (e-mail, telefon)
  • Soubor převeďte VŽDY do formátu PDF

Obsah jednotlivých odstavců motivačního dopisu

1. První odstavec

Cílem je specifikovat, proč o danou práci žádáte, kde jste se o volném pracovním místě dozvěděli.
„…jsem studentka/absolventka střední/vysoké školy, reaguji na Váš inzerát na pozici abc ze stránek xy.cz.

2. Druhý odstavec

Tento paragraf je určený pro představení vašich schopností, dovedností. Podívejte se, které jsou požadovány zaměstnavatelem a ty vždy zmiňte. Pokud v něčem vynikáte nebo vlastníte certifikát, rozhodně není na škodu tento fakt zmínit. Uveďte, jaká byla vaše poslední pracovní pozice a jak jste se k ní dopracovali.

3. Třetí odstavec

V předposledním odstavci vysvětlujete, proč se ucházíte o dané místo a co společnosti jako nový člen jejich týmů přinesete. Ať už se jedná o uplatnění teoretických znalostí v praxi, učení se novému nebo rozšiřování stávajících dovedností a schopností.

4. Čtvrtý odstavec

V poslední části by mělo být rozloučení a podpis
Těším se na osobní setkání/ S přáním hezkého dne/ Přeji hezký den
S pozdravem
Jméno Příjmení

Tip na závěr

I když je motivační (nebo také průvodní dopis) vyžadován asi v 90 % případů, přesto se najdou i takové inzeráty, kde jej zaměstnavatelé přímo nevyžadují – avšak i v takových případech jej určitě zašlete. Získáte konkurenční výhodu oproti ostatním, kteří zašlou „jen“ požadovaný životopis. Dalším faktem je, že i když není motivační dopis uveden mezi požadovanými dokumenty, většina zaměstnavatelů a personalistů (na základě mých osobních zkušeností) považují za samozřejmé, že jej zašlete.

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT