Škoda Power dodá zařízení pro ruskou elektrárnu na polární kruh

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Škoda Power ze skupiny Doosan dodá za stovky milionů korun turbosoustrojí pro budovanou ruskou elektrárnu Poljarnaja u města Salechard na severním Uralu. Zprovoznění paroplynového zdroje s výkonem 268 megawattů je plánováno na začátek roku 2014. ČTK to dnes řekl generální ředitel plzeňské strojírny Jiří Šmondrk.

 

"Rusko patří k nejvýznamnějším trhům v oblasti energetického průmyslu, proto jsme rádi, že se na vybudování nové paroplynové elektrárny můžeme podílet," uvedl. Škodovka dodá turbosoustrojí o výkonu 95 MW s příslušenstvím. Zákazníkem a dodavatelem projektu je česká stavební společnost PSG - International, konečným odběratelem sdružení místních regionů a firem Ural Industrial - Ural Polar. Projekt je financován Českou exportní bankou, pojištěný společností EGAP.

Podle vedení PSG - International zahrnuje akce za více než osm miliard korun projekty, dodávky zařízení, stavbu a uvedení do provozu celé elektrárny s možností zvýšení výkonu do 500 MW. Zdroj, který bude také zásobovat teplem město Salechard, uspokojí velkou poptávku po elektřině v expandujícím Jamaloněneckém autonomním okruhu a umožní další rozvoj tamního průmyslu. Stavba elektrárny, železnic a silnic má zajistit lepší přístup k plynu, ropě i různým rudám.

V severoruské oblasti Obskaja - Salechard - Nadym postaví další česká firma OHL ŽS za zhruba 40 miliard korun železnici včetně mostu přes řeku Ob. Stavební firma nyní uzavírá jednání s českými a ruskými subdodavateli i model financování s bankami obou zemí.

Téměř padesátitisícový Salechard leží na severním polárním kruhu v ústí řeky Ob. Sloužil často jako místo exilu v carském a sovětském období. Až deset měsíců se tam dopravují vozy po zamrzlé řece. Pokud se po obří řece nevalí kry, funguje v létě trajekt.

Škoda Power je výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především strojoven parních turbín. V portfoliu má turbíny od pěti do 1250 MW. Podnik v prosinci 2009 koupila za 11,5 miliardy Kč jihokorejská skupina Doosan. Škoda Power s ročními tržbami kolem osmi miliard korun zaměstnává přes 1100 lidí a trvale posiluje postavení v Evropě.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK