GSK koupí za tři miliardy USD biotechnologickou Human Genome

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline (GSK) se dohodla na převzetí svého amerického biotechnologického partnera Human Genome za tři miliardy USD (62,3 miliardy Kč). GSK díky dohodě získá plná práva na nedávno na trh uvedený lék na lupus a na další nové léky.

Dohoda přichází po týdnech jednání mezi oběma společnostmi, po kterých největší britský výrobce léků zvýšil svoji nabídku na 14,25 dolaru za akcii z předchozích 13 dolarů. Původní nabídku vedení Human Genome odmítlo jako příliš nízkou.

Biotechnologické firmy se v poslední době stávají centrem zájmu velkých farmaceutických společností, které hledají nové produkty, aby nahradily své starší léky, kterým končí patentová ochrana. Kromě práv na lék Benlysta na lupus, tedy onemocnění imunitního systému, získá GSK také práva na experimentální léky na diabetes a srdeční onemocnění.

Human Genome v dubnu odmítla nabídku od GSK a začala hledat zájemce s vyšší nabídkou. Zájem byl však velmi omezený, protože GSK je jejím dlouhodobým partnerem a má již marketingová práva na její léky. Dostala se rovněž pod tlak investorů, kteří kvůli absenci alternativních nabídek požadovali dosažení dohody s britskou firmou.

V letošním roce se již několik velkých farmaceutických firem dohodlo na převzetí biotechnologické společnosti, aby tak posílily svoji nabídku léků. Nedávno firma Bristol-Myers Squibb ohlásila dohodu o koupi specialisty na cukrovku Amylin Pharmaceutical, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK