Připravte se na první kolo pohovoru

17.07.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pozvánka na první kolo pohovoru představuje polovinu úspěchu, ta druhá závisí na tom, jak zvládnete osobní pohovor. Přesněji na vašich znalostech, ale také komunikačních dovednostech a zkušenostmi s výběrovým řízením. Pokud jich zatím ještě moc nemáte, nechte se inspirovat následujícími dvanácti radami.

1) Získejte potřebné informace z telefonátu

Díky informačnímu telefonátu od HR pracovníka nebo asistentky můžete zjistit spoustu cenných informací. Například zda je součástí pohovoru i test, modelová situace, jak dlouho bude pohovor trvat.

2) Zjistěte si informace o společnosti

Stejně jako se vás na pohovoru vždy zeptají „Proč se ucházíte o dané místo, co vás na pozici zaujalo?“ můžete počítat s otázkou „Co víte o naší firmě?“ Buďte si jisti, že pokud ze sebe nebudete schopni dostat jedinou smysluplnou větu, s místem se na místě rozlučte. Vyhraňte si den předem půl hodinku na podrobné prostudování webových stránek společnosti. Co byste rozhodně měli vědět?

  • Čím se společnost zabývá (nabídka služeb, zboží, výrobků)
  • Charakteristika nabízené pozice (náplň, požadavky)
  • Působnost společnosti (mateřská společnost, další pobočky)
  • Ostatní (společnost se účastní různorodých projektů ve spolupráci s jinými firmami, má různé dotační projekty)

3) Buďte informovaní o délce pohovoru

Nikdy byste se na pohovoru samotném neměli ptát, jak dlouho to bude trvat, a za žádnou cenou byste pohovor neměli přerušit větou „Nezlobte se, musím odejít, protože…“ Datum a čas pohovoru si vždy domlouvejte, když u sebe budete mít diář. S jistotou tak můžete určit, kdy budete mít dostatek času. Pokud vás personalista zastihne v nevhodnou chvíli, kdy si nemůžete čas ověřit, raději se mu omluvte a po ověření vašeho programu mu zavolejte zpět.

4) Vyspěte se

To, že máte pohovor rozhodně neznamená, že byste měli zůstat večer předtím zavření doma a nikam nechodit. Klidně si běžte zacvičit, zajděte posedět s kamarádi, ale tanečním disko radovánkám, které se protahují do ranních hodin, se raději vyhněte. Díky vaší nevyspalosti a nemožnosti dostatečně se soustředit, by průběh vašeho pohovoru nemusel dopadnout tak, jak byste si přáli. Součástí mnoha prvních výběrových kol jsou navíc různé testy a modelové situace, na které je nutné být čilý a v postřehu.

5) Nekuřte

Pokud jste kuřák, odpuste si před pohovorem váš zlozvyk. Váš potenciální zaměstnavatel nebo pracovník z personální agentury může být nekuřák a „závan“ z cigaret mu může být značně nepříjemný. Myslete na to, že i mnozí kuřáci to nemají rádi.

6) Základy slušného chování

Pozdrav doprovázející podání ruky (Dívejte se vždy dané osobně do očí a nezapomeňte, že pevnost stisku vypovídá o vaší osobě. Nikdo nechce na pracovišti „leklou rybu“.) Posaďte se vždy, až vás k tomu daná osoba vyzve. Pokud tak neučiní, zeptejte se, zda se můžete posadit. Během rozhovoru neskačte druhému do řeči. Na závěr nezapomeňte dané osobě poděkovat za schůzku.

7) Žvýkačka pryč

Než vstoupíte do budovy, vyjměte žvýkačku z úst. Žvýkání během pohovoru nepůsobí profesionálním dojmem.

8) Dbejte na vhodný oděv

Určitě je rozdíl, jestli jdete na pohovor do banky, call centra nebo obchodu. Přizpůsobte váš oděv dané situaci a firmě, u které se jdete o místo ucházet.

9) Brýle

Ať už je nošení brýlí pro vás nutností nebo jen módní záležitostí, mějte u sebe vždy hadřík na očištění brýlí. Brýlové čočky se umažou velmi lehce a při pohovoru „face to face“ jdou lehce vidět všechny šmouhy, což opět nebudí dobrý dojem.

10) Ruce

Upravené ruce jsou vaší vizitkou. Drahé slečny nezapomeňte na manikúru, odloupaný lak nepůsobí pěkně.

11) Čisté boty

Vždy platilo a platit bude „Čisté boty jsou základem“. Můžete mít značkové oblečení dle poslední módy, účes od kadeřníka, ale pokud přijdete ve špinavých a okopaných botech, na pohovoru určitě dobrý dojem neuděláte. Kupte si domů impregnační sprej a leštičku na boty – za pár vteřin máte boty jako nové.

12) Mějte časovou rezervu

Před pohovorem se vždy podívejte, kam jedete, jak se tam dostanete a hlavně kolik vám to zabere času. Nejezděte přesně na čas, mějte raději vždy časovou rezervu alespoň 15 minut. Nikdy totiž nevíte, kolik času opravdu strávíte v městské hromadné dopravě a pozdní příchod nebudí dobrý první dojem.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT