Dluhová krize zhoršuje výhled stavebnictví, výjimkou není ani ČR

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Dluhová krize v eurozóně přiměla stavební experty z odborného sdružení Euroconstruct ke zhoršení výhledu evropského stavebnictví pro tento i následující roky. Výjimkou z černější prognózy není ani Česká republika. Vyplývá to z nejnovější prognózy Euroconstructu, který dnes ČTK poskytla jeho členská firma ÚRS Praha.

 

Na začátku roku odborníci z Euroconstructu odhadovali, že tuzemské stavebnictví letos sníží výkon o 4,1 procenta. Nyní již očekávají, že meziroční pokles bude 7,2 procenta. V příštím roce má české odvětví klesnout o dalších 1,9 procenta. Obrat k růstu o 0,8 procenta má nastat až v roce 2014.

 

"Podle předpovědí bude na výkonu stavebnictví v následujících letech patrno severojižní rozdělení Evropy, v němž severoevropské země překonávají své jižní protějšky," uvádí zpráva Euroconstructu.

 

Stavebnictví na severu Evropy má mít sice podle expertů lepší výkonnost než v jižních zemích, Česko ale přesto bude na sever od Alp pomyslnou Achillovou patou odvětví. S letos očekávaným poklesem přes sedm procent podá tuzemské stavebnictví v tomto regionu nejslabší výkon.

 

Stavební výroba v Česku zrychlila v květnu podle Českého statistického úřadu meziroční pokles na 3,5 procenta z 2,7 procenta v dubnu. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně snížil o čtyři procenta.

 

"Inženýrské stavby budou podle předpovědí nejhůře fungujícím sektorem v rámci předpovídaného období. Během následujících tří let se počítá s průměrným ročním poklesem o 1,4 procenta," uvedli odborníci ze sdružení Euroconstruct. Nebytové stavebnictví podle nich klesne o 0,4 procenta, bytová výstavba naopak o 0,9 procenta poroste. Bytová i nebytová výstavba ale v minulých letech vykázala hlubší propad, takže očekávané lepší výkony ovlivňuje také nižší srovnávací základna, sdělil Euroconstruct.

 

Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací. Je aktivní od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK