Která studentská půjčka je nejlepší?

19.07.2012 | , Česká spořitelna
STUDENT


Zákon o školném se odkládá. Možná se školné změní na zápisné. Studenti ale nakonec platit budou. Tradiční studentské půjčky tedy čeká velká budoucnost. Jak si vybrat tu nejvýhodnější?

Na začátku června se ministr školství rozhodl stáhnout plánované reformy vysokých škol. Nový zákon nebude. Vznikne pouze novela toho chystaného, což bude rychlejší. Na konci ale tak či tak čekají poplatky pro studenty.

Místo plánovaného školného do výše 10 000 Kč vznikne nejspíš jakési zápisné za každý semestr. Nejde ale jen o slovíčkaření. Zápisné bude nejspíš nižší a nebude možná nutné s nimi spojovat systém státem garantovaných půjček.

Běžný student si ale na studium bude muset přeci jen půjčit. Proto je dobré se v nabídce studentských půjček zorientovat.

TIP: Studentské půjčky pomohou, ale mohou zadlužit již na startu

Co je studentská půjčka

Jednoduchá přehledná a rychlá půjčka se speciálně zvýhodněným úrokem. Úvěr se pohybuje ve výši maximálně několika desítek tisíc. Bezúročné období je ale delší. Místo dokladu o příjmu je třeba doložit potvrzení o studiu.

Existují tři základní typy půjčky. Všechny bankovní domy nabízí studentské půjčky se zvýhodněným úrokem, které ale vůbec nemusíte využít pro studium. Často nejsou vázány ani na dobu studia, ale na maximální věk 26 až 30 let.

Vedle toho existují i účelové studentské půjčky. U těch je nutné prokázat, že byly peníze využity čistě pro studijní účely, tj. nákup školních učebnic a pomůcek, ubytování na kolejích nebo zmíněné školné či jinak pojmenované poplatky.

Třetí je kontokorent -ani půjčka, ani účet. K naprosto běžnému bankovnímu účtu dostanete možnost jít lehce do mínusu. Tento miniúvěr se pohybuje zhruba ve výši 5 000 –20 000 Kč. Podmínkou je všechny dluhy vyrovnat do určitě doby. Pokud tak neučiníte, začínají naskakovat úroky, které ale také nestoupnou nad 14% a neměly by být likvidační.
Nejpopulárnější forma finančního přilepšení při studiu na českých vysokých školách je konkorent od České. Jednoduchá online půjčka je dostupná na stránkách www.csas.cz.

Pokud by tedy novelizovaná reforma vysokoškolského zákona nahradila školné jakýmsi zápisným, mohl by si běžný student vystačit s kontokorentem, bez státní podpory. Každý, kdo někdy studoval na výšce, ale ví, že škola nikdy nebyla a nebude zadarmo. Proto je nutné kromě dobré školy vybrat i dobrou půjčku i dobré banky.

Autor článku

Reklamní sdělení

Články ze sekce: STUDENT