ČVUT v Praze získalo 40 milionů korun na projekt Inteligentní budovy

20.07.2012 | , ČVUT
STUDENT


V těchto dnech bylo rozhodnuto o finanční podpoře ve výši asi 40 milionů korun pro projekt Inteligentní budovy, zaměřený na komercializaci výsledků výzkumu. Hlavním cílem projektu, financovaného z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OPVaVpI), je rozšířit existující struktury podpory transferu technologií na Českém vysokém učení technickém v Praze.

ČVUT si dlouhodobě uvědomuje význam komercializace výsledků výzkumu, spolupráce s průmyslem a rozvoje inovační kultury. Důležitým krokem v tomto směru je projekt Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB), které je novou součástí ČVUT v jeho organizační struktuře. Toto centrum je těsně napojeno na čtyři existující fakulty ČVUT (Fakulta stavební, Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní a Fakulta biomedicínského inženýrství) a tematicky se v něm koncentruje významný výzkumný potenciál v oblasti úspor energií v budovách a rozšíření společných střednědobých výzkumných programů s průmyslem s jasně definovanými inovačními cíli. Centrum je silně zaměřeno na výzkum s vysokým aplikačním potenciálem, optimální využití jeho výsledků však závisí nejen na vědecké excelenci, ale i na cílené podpoře komercializace.

Projekt Inteligentní budovy významně rozšíří podporu transferu výsledků společného výzkumu čtyř fakult ČVUT v rámci UCEEB. Průběžně budou integrovány vybrané produkty určené ke komercializaci, formována konsorcia s komerčními partnery a zaváděny inovativní metody transferu technologií. Podpořena bude komercializace následujících produktů: Prediktivní řízení velkých budov, univerzální AC/DC detektor kovů s vysokým prostorovým rozlišením, multifunkční nízkoenergetický stavební materiál, low power ORC, subtilní konstrukční prvky z vysokohodnotných silikátových kompozitů pro energeticky efektivní budovy a multifunkční obvodová konstrukce pro budovy s minimální energetickou náročností.

Vzhledem k širokému spektru oborů je nutné vytvořit prostředí pro kvalifikovaný výběr vhodného způsobu komercializace, proto se budou specialisté působící v rámci UCEEB učit zacházet s různými metodami komercializace a způsoby ochrany práv k duševnímu vlastnictví. Důraz bude kladen na rozvoj manažerských schopností týmu prostřednictvím koučingu, start-up podnikání, business developmentu a dalších dovedností. Pracovníci projektu budou spolupracovat s vědeckými týmy na komercializaci jejich výsledků i identifikaci nových příležitostí pro transfer technologií. Cílem je výchova specialistů pro jednotlivé obory řešené na UCEEB, jejichž hlavní náplní práce bude komercializace.

Aktivity projektu, který potrvá od 1. ledna 2013 do konce června 2015, budou probíhat nejprve na Kladně, v budově Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Ve druhé fázi se budou projektové aktivity postupně přesouvány do nové budovy výzkumného centra UCEEB, která v průběhu roku 2013 vznikne v obci Buštěhrad v těsné blízkosti města Kladna.

Vizualizace: Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT

UCEEB_perspektva_SV.png 

Autor článku